По какво да разберем, че сградата, в която живеем, е БОЛНА

7867
По какво да разберем, че сградата, в която живеем, е БОЛНА
Снимка: iStock

Мястото, на което живеем, има огромно значение за нашето здраве. Ако живеете в болна сграда, ще изпитвате главоболие, проблеми с гърлото и носа, гадене, замайване, дихателни проблеми, проблеми с очите, трудност при концентрация. Много хора се оплакват именно от тези симптоми. Възможно е това да бъде мястото, на което живеете или работите. Истината е, че прекарваме около 80% от времето си през деня в затворено пространство. Точно затова трябва да се чувстваме добре там.

Синдромът на болната сграда не е толкова популярен в нашите ширини. Един от причинителите му може да бъде замърсеният въздух. В много сгради той е точно такъв. Ето защо е добре да прекарваме повече време в планината или сред природата, където въздухът е по-чист.

Стара сграда да бъде превърната в училище планират в Божурище

Докладна записка за разделяне на голям имот в парк „Орлите“, в който има стара сграда с огромен терен, на два урегулирани п...

Ако вентилацията в сградите не се почиства дълго време, тя може да се превърне в благоприятна среда за развитие на бактерии, плесен или гъбички. По тази причина е важно филтрите на вентилационни отвори да се почистват. В много обществени и жилищни сгради това не е позната практика. Влажността на въздуха трябва да бъде между 30 и 70 процента. Ако превиши тази норма, в съчетание с висока температура, може да бъде опасна среда за сърцето и предпоставка за развитие на плесен.

Въздухът обаче не трябва да бъде и напълно сух, защото това може да доведе до сухота на кожата, гърлото и запушване на носа. Плесента може да предизвика алергия, дразнене на кожата, очите, носа, белия дроб. Важно е въздухът да бъде със съответната влажност, за да няма вредни организми в средата. Токсични за здравето могат да се окажат и различни строителни материали, препарати, мебели, канцеларски пособия, лепила и други.

Как стои въпросът с климатиците? Истината е, че ако не ги ползвате по правилния начин, те могат да бъдат и вредни за здравето. Температурата в помещението трябва да бъде близка с тази навън, защото резките промени могат да повлияят на имунната система негативно и да я отслабят. Това води до грип, настинка, хрема и други подобни проблеми.

Разликата отвън и вътре трябва да бъде между 6 и 10 градуса. Климатикът изсушава въздуха, а това влияе върху кожата, косата, лигавицата в гърлото, правейки ги податливи на определени проблеми. Намалява ефекта на отрицателните йони, които влияят положително върху човешкото здраве. Освен това филтрите на климатика трябва редовно да се почистват, понеже в тях се трупат различни микроорганизми, прах, алергени, които могат да повлияят зле на здравето. Добре е да се почистват всеки месец, а да се подменят с нови на всеки две години.

Колко заплати са ни нужни, за да си купим жилище в България?

Средно българско домакинство трябва да събира целия си брутен доход в продължение на 4 години и 4 месеца, без да харчи за нищо друго, з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com