Подправката, която е безценна за здравето, е във всяка кухня

64557
Подправката, която е безценна за здравето, е във всяка кухня
Снимка: iStock/Guliver

Съществува ценна ароматна подправка, която се е използвала в народната медицина и особено в китайската медицина от векове, а начинът, по който се е добивала, се пазел в тайна чак до около 1500 година. Днес тя е незаменима за сладки изкушения, но придава неподправен вкус и аромат и на месото. Продължава да се използва за профилактика и подпомагане на лечението на редица заболявания, но вече не е тайна, а може да се открие във всяка кухня. Това е канелата.

Съществуват различни видове канела, част от които са по-редки и на по-високи цени. Днес не е тайна, че канелата се добива от вътрешната част на кората, от ликото, на тропическо лаврово дърво. Известни са и ползите от консумацията на канела. Добавена в чаша с кисело мляко, тя е скоростно и бързо природно средство без странични ефекти за безопасно понижаване на кръвното налягане, както и за убиване на апетита към сладко.

Ако направите чая си с тази подправка, ще се радвате на добро здраве

Пиенето на чай в студените месеци е най-лесният начин да се затоплим, да се успокоим и да си гарантираме задраве. Всеки има своя предпо...

Какви други ползи има от канелата?

  1. Канелата е чудесна подправка за страдащите от диабет, тъй като подпомага контрола на кръвната захар и активира ензими, стимулиращи клетъчните рецептори да отговорят по-добре на производството на инсулин. Успешно повлиява инсулиновата резистентност.
  2. Известно е, че някои от сортовете канела съдържат вещества, които пречат на кръвосъсирването. Така канелата се явява и подправка, предпазваща от образуване на съсиреци и тромби, които са най-честата причина за инфаркт и инсулт – социалнозначими болести с висока степен на инвалидизация и често с фатален изход.
  3. Канелата тонизира организма, подобрява функционирането на храносмилателната система и я поддържа здрава. Употребява се при диария, раздразненост на стомаха, газове.
  4. Последните фармацевтични изследвания сочат канелата и като подправка, която укрепва цялостно организма и най-вече имунната система, стимулирайки я.
  5. Канелата повишава здравословно апетита и може да се употребява за насърчаването му при хора, страдащи от хронични и остри заболявания, водещи до загуба на апетит, системен отказ от храна и опасно ниско тегло.
  6. Благодарение на доказаните си антибактериални и антипаразитни свойства канелата се използва и като естествено средство за справяне с гъбични и бактериални инфекции. Успешно повлиява кандида, а нанесена външно има полезно действие и при гъбички на краката.
  7. Намира приложение в продукти на козметологията, тъй като укрепва, тонизира и поддържа кожата и е изключително ценна за нея.
  8. Канелата е един от най-мощните антиоксиданти, което е друг плюс. Изследванията са обещаващи – може да се окаже, че канелата има и действие против тумори и злокачествени заболявания.
  9. Канелата пази от остеопороза благодарение на високото съдържание на манган.
  10. Използва се и за женско здраве, тъй като облекчава менструални болки и спазми.

Статията има само информативен характер! При здравословни проблеми консултирайте се с вашия лекар!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com