Положителният климат в училището допринася за постиженията на учениците

2557
Положителният климат в училището допринася за постиженията на учениците
Снимка: iStock/Guliver

Положителният климат в училището допринася за академичните постижения на децата и подобрява резултатите на ученици с по-нисък социално-икономически статук, сочи ново проучване на Американската асоциация за образователни изследвания, съобщи БГНЕС.

Цялостният анализ на изследвания в сферата на образованието, публикувани от 2000 г насам, е помогнал на американски и израелски изследователи да намерят съществени доказателства за пряката връзка между положителния климат в училището и успехите на децата. Според тях благоприятната и по-разполагаща училищна среда би могла да премахне пропастта между успеваемостта на деца от различни социално-икономически равнища и между деца с по-големи и по-малки академични способности.

Учители сигнализират за бюрократщината, с която се сблъскват

Много учители сигнализират, че един от основните проблеми при новия закон е многото бюрократщина, с която се сблъскват. Това каза за Ра...

Най-общо казано положителният училищен климат се характеризира с грижовен подход от страна на учителите, чувство за безопасност от насилие и тормоз, участие на родителите и създаването на близост между децата.

„Нашият анализ обхваща 15-годишен период и показва, че училището наистина има значение и може да играе жизненоважна роля за подобряването на резултатите на децата в образованието”, коментира съавторът на проучването Рон Ави Астор, професор по социални науки и образование в Университета на Северна Калифорния. „Нашите открития доказват още, че чрез осигуряването на позитивна атмосфера училищата ще постигнат равенство във възможностите за образование, ще намалят неравенството в социоикономически аспект и ще постигнат по-голяма социална мобилност.

"Предразполагащата атмосфера в образователните институции има и потенциала да прекъсне негативните влияния, които произтичат от лошото социално-икономическо равнище и да смекчи рисковите фактори, които застрашават академични постижения", заяви ръководителят на изследването от израелска страна Рут Берковиц, асистент-професор по социална работа в Университета в Хайфа, Израел.

За да стигнат до заключенията си, Берковиц, Астор, Хадас Мур от Университета на Южна Калифорния и Рами Банбеништу са анализирали 78 проучвания, проведени между 2000 и 2015 г., които са били фокусирани върху връзката между климата в училището или класна стая, академичните постижения и социално-икономическия статус на децата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com