Празнуваме Деня на котката

9169
Празнуваме Деня на котката
Снимка: iStock/Guliver

Световния ден на котката бива отбелязан от повечето любители на животните с видеоклипове на играещи и мъркащи котета. Той е бил празнуван за пръв път през 2002 г.

Опитомени, макар и не напълно, като кучетата, още преди около 13 хил. години, котките са били постоянен спътник в живота на хората пазейки ги от гризачи и споделяйки домашния уют, в чието въплъщение са се превърнали . В древен Египет, богинята котка Бастет е в релация с богинята лъвица Сехмет, а стотици хиляди мумии на котки са открити в гробници. Котките са били продавани от жреците и служели като пазители на домовете на хората, особено пред т.н. птолемейски период.

Котето Мишо е победител в конкурса за най-дълголетна котка в България

20-годишният котарак Мишо спечели първия по рода си конкурс, търсещ най-дълголетната котка в България. Организаторите на надпреварата о...

От 40 вида в семейство коткови, включително от лъвовете, леопардите и т.н., домашната котка е най-успешния ловец и може би най-честия и желан домашен любимец. Зоопсихологът и специалист по котките от Хонконг Бригън Картър помага най-вече на собствениците на котки, чиито домашни любимци са неуправляеми, драскащи, хапещи, съсипващи мебелите и уриниращи извън тоалетните, предаде АФП. Тя разкрива, че в повечето случаи проблемите имат повече общо със самите собственици, отколкото с домашните любимци. „Повечето хора наистина не разбират и не желаят да предприемат промяна на домашната си среда, която е необходима, за да се адаптират котките при идването им в дома". Хората просто не знаят много за това и именно тогава идва Картър на помощ. „Виждам често много безупречно място с хубави кожени мебели, а за котката няма нищо пригодено. И така, какво ще прави котката? Котката трябва да си наточи ноктите“.

Понякога решението за разрушителното поведение може да бъде много просто - да се купи дърво за катерене, както и играчки за котката. Изключително важно е, когато решите да се сдобиете с котка, да отделите място в дома ви, което тя да почувства като свое. Друг път обаче проблемът може да се окаже по-сложен, тъй като може да произтича от травма в миналото на животното. "Котките са свръх чувствителни към емоциите и тогава е нужна компетентна помощ ", казва 43-годишната специалистка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com