Признаци, че прекалявате със солта

3922
Признаци, че прекалявате със солта
Снимка: Pixabay.com

Солта присъства на трапезите ни от векове и ни осигурява основна съставка, която е натрият. Повечето от нас не могат да си представят храна без щипка сол. За съжаление тази подправка се нарича още „бяла смърт“ и „тих убиец“. Това не са митове. Твърде много сол може да причини опустошение на тялото ни. Самото тяло изпраща опасни сигнали, например под формата на апетит, което води до дублиране на лоши навици от предишния ден. Проблемът нараства и ние позволяваме развитието на хипертония, задържане на вода в организма и дори сърдечни нарушения.

Как да разпознаем сигналите, чрез които трябва да ограничим консумацията на сол? Ето някои от тях:

- Сухота на лигавиците. Един от симптомите е сухота на лигавицата. Ако също забележите тъмни кръгове под очите си, помислете колко сол ядете през деня. 

- Чести посещения на тоалетната. Чести ли сте посетители на тоалетната? Прекалено честото уриниране може да е признак за твърде много натрий в тялото ви. Ако урината ви също е по-тъмна от обикновено, това означава, че губите калций, което е от съществено значение за правилното функциониране на скелета.

- Твърде много капризи. Обърнете внимание на вида на желанието. Ако копнеете за солени закуски или ястия всеки ден, а при по-малко солени ястия усещате сладък вкус, това означава промяна във вашите вкусови рецептори. Време е да разгледате ежедневното си меню. И може да го промените.

- Контракции. Получавате усещането за „вкаменени“ крака, а след тренировка във фитнеса се възстановявате по-дълго от обикновено. Вероятно солта е виновна за това. За правилното функциониране на мускулите тялото се нуждае от баланс в натриево-калиевия баланс.

- Хронично главоболие. Главоболието може да има много причини, но натрият причинява разширяване на кръвоносните съдове в мозъка. Това води до пулсираща болка, която може да продължи до няколко дни.

- Постоянна жажда. Ако не можете да утолите жаждата си с нещо, вероятно имате твърде много сол в тялото си. Тялото е изложено на риск от дехидратация, затова постоянно ви изпраща съобщение: „пий, пий, пий“.

- Подуване и метеоризъм. Как се получава? Ядете сол, след това пиете много течности. Тялото започва да натрупва излишна вода, което причинява чести отоци. По-специално жените са изложени на риск. Това е свързано с хормоналните колебания, които съпътстват менструалния цикъл.

- Камъни в бъбреците. Твърде много сол в организма увеличава производството на протеин в урината и оттам образуването на камъни в бъбреците.

- "Мъгла" на мозъка. Не можете да се концентрирате,  ходите напред-назад из апартамента, без да знаете какво търсите?! Хората с високо съдържание на сол в организма по-често имат проблеми с концентрацията и смущения в пространството.

Но нека не полудяваме! Солта не трябва да се елиминира напълно. Не забравяйте, че имаме нужда от натрий в организма. Изключвайки солта от менюто си, ние ще се лишим от този важен за нашето здраве елемент. Дневната доза е една чаена лъжичка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com