Разберете кой изработва първия глобус в България

13046
Разберете кой изработва първия глобус в България

Само до преди няколко десетилетия присъствието на глобус в дома се приемаше за признак за висока култура така, както беше с огромните библиотеки, пълни с книги. Днес вероятно повечето от вас нямат в жилищата си кръглите кълбета, събрали и изобразили целия свят, но са виждали в училище и са боравили с глобус. Вероятно ви е любопитно и кой изработва първия глобус в България, както и как е изглеждал той. Отговорът на този въпрос е известен на малко хора. Може да се насладите на фината му и качествена за времето изработка и да се докоснете до него и историята му на мястото, на което се съхранява – в Рилската света обител и нейния музей. Там ще научите и кой изработва първия глобус в България.

Кой изработва първия глобус в България?

Педагогът на педагозите, учителят, монахът и художникът Неофит Рилски е авторът на първия глобус в България. Автор е и на много книги и учебници, които също се съхраняват заедно с глобуса в огромната библиотека към Рилския манастир. Глобусът е отлично съхранен и се отличава с качествена за времето си изработка. Интересно ли ви и какво представлява той?

Първият глобус в България

Глобусът на Неофит Рилски е изработен от твърд картон. С изключение на факта, че на места е пожълтял, глобусът е в чудесно състояние и може да бъде отлично разгледан. Океаните и континентите са очертани с черно мастило, за земна ос е използвана желязна пръчка, а държавните граници не са нанесени в точност. Вероятно отличните познания на автора му, както и фактът, че е бил учител, са му помогнали да създаде този глобус, който му е бил нужен и за учениците в часовете по география. Неофит Рилски е автор и на учебник по география, с който заедно с глобуса, давал знания на децата.

Изобретенията, които убиха своите създатели

Кой е Неофит Рилски?

След като вече знаете кой изработва първия глобус в България, вероятно бихте искали да научите повече за него и живота му. Монах, учител, автор, художник, Неофит Рилски е педагогът на педагозите, иконописец и създател на учебници, с които поколения деца получавали знания в онези смутни и далечни времена. Роден е в Банско с баща свещеник и учител, от който вероятно е наследил любовта към монашеския живот и училището. Никола Поппетров Бенин, както се казвал Неофит, отишъл в Рилския манастир, за да учи, но освен че завършил образование, се замонашил и приел името Неофит Рилски. Неофит е и авторът на първият българо-гръцки речник, като това не е случайно – монахът е изпратен от манастира да се учи в Мелник, където завършва гръцкото училище с отличен успех.

Мястото, на което се помещавало килийното училище, в което Неофит използвал изработения от него глобус и написаните учебници, не е известно, водят се спорове за местоположението му, както и дали не се е намирало в самия Рилски манастир, но това едва ли има голямо значение за значимостта на делото му и за това, което е направил за учениците си и оставил след себе си. Гробът му днес се намира в двора на Рилския манастир, където може да се насладите на книгите, творчеството и глобуса му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com