С какво да намажем тигана за пържене на риба, за да не залепва?

11093
С какво да намажем тигана за пържене на риба, за да не залепва?
Снимка: iStock/Guliver

Рибата е сред най-полезните и вкусни храни. Многобройни и разнообразни са вариантите за приготвянето й - печена, пържена, панирана, в чорба и други ястия. Макар да не е толкова полезна, безспорно пържената риба е най-вкусна. Приготвянето на пържена риба изглежда лесно начинание, но и то си има своите тънкости.

С какво да намажете тигана при пържене на риба, за да не залепва?

Ето някои съвети:

Избирайте прясна риба

Обикновено купуваме риба от търговската мрежа, която е замразена и най-вероятно дълго време е стояла във фризера. Ако може да си набавите прясна риба, със сигурност ще е много по-вкусна и по-лесна за приготвяне. Прясната риба почти не се разпада в тигана при пържене. Според сезона при чистенето й, може да намерите рибен хайвер. Не го изхвърляйте.
Ако приготвяте замразена риба, оставете я да се размрази бавно, в никакъв случай не използвайте гореща вода или микровълнова печка.

Подходящи парчета

От особена важност е парчетата да са правилно нарязани. Ако нарежете рибата на едри парчета, ще е по-трудно да ги изпържите добре.
Ако рибата е дребна (колкото дланта), може да я нарежете наполовина по дължина през гърба, за да стане на две плоски половини.
Ако рибата е още по-дребна, може да я пържите цяла.
Ако приготвяте големи риби, нарежете ги на шайби с дебелина около 2-3 см. След като подготвите рибата, подсушете я от водата, добавете малко сол и я оставете в хладилника за около 15 минути. Така ще поеме солта и ще се стегне.

Преди да сложите рибата в тигана, накиснете я в това и тя ще стане по-вкусна от всякога

Сместа е от значение

Смесете равни части пшенично и царевично брашно и добавете малко сол. Ако приготвяте морска риба, може да я панирате. За панировката разбийте едно яйце, посолете рибата предварително, оваляйте я в царевично брашно и потопете в разбитото яйце.

Загрейте олиото

От голяма важност е видът на тигана, който използвате. Изберете тиган с незалепващо покритие и плътно дъно, с който ще се поддържа равномерна температура. Изсипете около 1 см олио и го загрейте на печката. От огромно значение е загряването на олиото. Ако изсипете рибата в недостатъчно загрято олио, тя ще поеме много мазнина при пърженето и ще остане мека. И обратно, ако оставите олиото да се загрее прекалено много, ще започне да пуши.

Ако ви е трудно да прецените кога тиганът е достатъчно нагрят, използвайте следния трик. Пуснете в тигана зрънце ориз или парченце хляб. Изчакайте да започне да “цвъка” интензивно и да се отделят мехурчета. 

Хрупкав пържен ШАРАН с лимон

Изпържете рибата

След като сте подготвили мазнината, оваляйте рибата в предварително подготвената смес от царевично и пшенично брашно и я поставете в тигана. Не покривайте напълно дъното на тигана, за да не спадне много бързо температурата на мазнината. След 4-5 минути рибата става златиста. Обърнете парчетата и ги запържете от другата страна, но внимавайте да не се разкъсат. Обърнете рибата, едва когато е напълно готова от едната страна, за да не ви се наложи да я обръщате няколко пъти.

Рибата е готова

Когато рибата добие кафяво-златист цвят от двете страни, я извадете от тигана и поставете в плитка чиния, покрита с кухненска хартия. Така хартията ще поеме излишната мазнина и рибата ще стане с хрупкава коричка. Попийте мазнината от двете страни. Не слагайте много парчета едно върху друго, за да не се задушат и омекнат парчетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com