С какво мезе се пие червено вино през зимата?

42455
С какво мезе се пие червено вино през зимата?
Снимка: iStock

Едно от любимите питиета, с които пълним чашите през снежните зимни вечери край камината, е червеното вино – напитка на боговете, удоволствие за сетивата, част от традициите, обредите и християнството, лек и цяр. Червеното вино е не само наслада за сетивата, но и доставя ползи за здравето.

Благотворното му влияние върху редица органи, тъкани в тялото е доказано в резултат на множество научни изследвания, така че смело може да си сипете от рубиненото вълшебство и да споделите вечерта с чаша червено вино. За още по-ярко удоволствие, пригответе си греяно вино с подправки и плодове, а гладните могат да добавят и мезе. С какво се пие червено вино през студените зимни дни и кое е подходящото мезе за този еликсир?

Подходящо зимно мезе за червеното вино

Ако познанията ви за виното се изчерпват с възможността да различите бялото от червеното, то вероятно изборът на мезе, подходящо за виното, ви затруднява. С какво се пие червено вино е сред най-честите въпроси, свързани с напитката на боговете и мразовитата зима, която е сезонът на червеното вино. Мезето като цяло удължава удоволствието от консумацията на избраната напитка, подчертава ароматния и вкусовия ѝ профил и позволява да се консумира по-голямо количество, тоест да си пийнете повече.

Топ 10 на най-добрите мезета за бира

За всяка напитка обаче е необходимо подходящото за нея мезе, като това се отнася и за виното – за всяко вино според сорта на гроздето, от което е произведено, би било подходящо различно мезе. Като цяло сезонът, а и червеното вино идеално се съчетават с тежки мезета – не е случайно, че най-често се сервира със свинско месо. Пържолките обаче далеч не са единственото мезе, с което да допълните хармонията от гроздово вълшебство на зимната си маса, а и се оказва, че не са и най-подходящото.

С червеното вино хармонично и съвършено се съчетават говеждо месо, сирена и, изненада, с тестени изделия. За да се насладите на червеното вино в максимална степен, трябва да подготви небцето си с подходящата храна, чиито аромат и вкус обаче не притъпяват тези на питието и не ги променят. Свинското често е твърде силно като вкусови качества за виното, макар че у нас по стара традиция свинското и виното вървят ръка за ръка.

Ако се стремите към съвършено удоволствие и съвършено поднасяне на червеното вино по всички правила, то изборът на мезе е сред отговорните задачи и е от първостепенно значение да откриете подходящата компания за червеното вино в чашите, като погрешният избор на мезе може да развали вкуса и аромата на виното и удоволствието от консумацията му. Именно рискът да съсипете вкуса на напитката си води до зараждането на редица писани и неписани правила, свързани с избора на мезе за червеното вино. Проучихме кои мезета са  подходящи за различните сортове грозде и с кои от тях всяко конкретно червено вино се съчетава най-добре.

Избор на мезе според виното

За всяко вино има мезе, което подчертава най-добре вкусовия и ароматния му профил.

1.       Мавруд

Ценен като злато, свързан с корените ни, отличаващ се с високо качество, този традиционен роден винен сорт червено грозде, характерен най-вече за района на Асеновград, е любим на много любители на рубинената течност. Повечето го съчетават със свинско месо, което се оказва далеч не най-добрият избор за това ценно вино.

Маврудът, познат от векове, ще се превърне в още по-изкушаващ сетивата еликсир, ако го поднесете с агнешка пържола. В далечното минало отглеждането на стада е било по-застъпено от свиневъдството у нас, така че дедите ни са го консумирали именно с агнешко, без да разбират от вкусови и ароматни профили и без да подозират, че именно то е най-доброто мезе за чашата червено вино от сорт „Мавруд“ на масата им.

Това вино с мек вкус в което се долавят завладяващи нотки на къпина и зряла черница, идеално се съчетава с характерния вкус и аромат на агнешкото месо, които са специфични и тежки, но не променят тези на виното.

Какво мезе върви най-добре с просеко?

2.       Мерло

Ако винения ви тур в мразовитите зимни вечери ви отведе на топла разходка до романтична Франция с чаша мерло, то мезето също трябва да е топло, различно, романтично и специфично, също като мерлото, чиито произход се свърза с Каберне Фран и световно неизвестния и рядък винен сорт Мадлен Ноар де Шарент.

И докато в патицата, пилето и сирената, които са идеални за съчетаване в това червено вино, трудно може да откриете нещо романтично, то пастата, залята със сос от сирена и кашкавали – идеална за мерло – със сигурност ви повежда на мислено пътешествие из романтични страни като Италия и Франция и определено е различно мезе за червеното съвършенство на масата ви.

3.       Каберне совиньон

Чували сте, че червените вина не са подходящи за поднасяне със сладки изкушения за разлика от розето и белите вина? Тези, които го казват, не са опитвали Каберне совиньон с черен шоколад – комбинация, която дълго ще помните и по която небцето ви ще копнее отново и отново. Ако сте традиционалисти и сте избрали това вино, но не желаете сладко мезе или не го предпочитате за зимата, то имайте предвид, че най-подходящите солени мезета за Каберне совиньон са говеждото месо, което се поднася печено, както и агнешкото, любимото мезе и на мавруда, както и пастата, но с доматен сос.

И не пропускайте, че за да е максимална насладата, виното следва да е качествено, истинско, както и че се консумира с удоволствие, но с мярка, за да не се превърне това здравословно удоволствие в риск за здравето поради прекомерна консумация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com