Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шия и крака: Как ще се промени вашето здраве с ежедневен самомасаж?

02 април 2024, 17:28 часа

Полезен навик, който не отнема много време и усилия. И най-важното е, че можете да правите самомасаж, без да ставате от леглото.

Ако имате заседнала работа и заседнал начин на живот, помогнете си със самомасаж. Експерти ни казват кои части от тялото се нуждаят от специално внимание. Те съветват да се съсредоточите върху две ключови зони: врата и раменете и краката. 

Защо гуа ша масажът е полезен за вас

Самомасаж на врата и раменете

Започнете сутринта си с масаж на врата и раменете, за да стимулирате кръвообращението и да облекчите натрупаната скованост. Масажирането на областта на яката ще доведе до приток на кръв към главата и ще отпусне мускулите, които страдат най-много от скованост по време на продължително седене, например пред компютъра.

Как да се направи. Съберете пръстите и леко, но упорито, с леки пощипващи движения, започнете да работите от тилните издатини (те се намират точно над ушите) и се спускат надолу по главата към шията, по трапецовидния мускул до раменната става. Масажираме последователно с дясната и лявата ръка, от дясната и от лявата страна.

Професионалните масажисти препоръчват работа с областта на главата за не повече от 5-7 минути. Така че не прекалявайте, не повече от 2-3,5 минути от всяка страна.

Неподозираните ползи за дамите от масаж на краката

Самомасаж на краката

Вечер, преди да си легнете, обърнете внимание на краката си. Масажът на краката е чудесно лечебно средство. Той не само ще подобри кръвообращението, но и ще има благоприятен ефект върху цялото тяло, благодарение на активните точки, свързани с различни органи.

Как да се направи. Като начало, вземете топла вана, като добавите капка от любимото си ароматно масло. Това ще ви помогне да се отпуснете максимално и ще донесете по-голям терапевтичен ефект от масажа.

Използвайте различни техники - от леко поглаждане до по-интензивен натиск.

Започваме с палеца, след това масажираме останалата част, завършвайки с малкия пръст. След това преминаваме към ходилото и завършваме с масаж на петата.

Един добър лек е да търкаляте краката си върху старо дървено сметало или масажна постелка с буци. Топката за тенис също ще свърши работа – разточете я първо с единия крак, после с другия.

Но не забравяйте, че самомасажът не е заместител на професионалната медицинска помощ. Ако изпитвате силна болка или дискомфорт, не отлагайте посещението при специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес