Защо гуа ша масажът е полезен за вас

13184
Защо гуа ша масажът е полезен за вас
Снимка: архив

Можете да намерите много прекрасни неща в социалните медии - и много съмнителни неща. Гуа ша не е едно от онези съмнителни неща. Въпреки че може да изглежда като нещо, което бихте видели в късна вечерна реклама, тази утвърдена във времето техника за мускулен масаж може да се похвали с много предимства.

Лицензираният акупунктурист Тим ​​Собо, LAc, обяснява какво е гуа ша и предлага някои полезни съвети, за да гарантирате, че вашето преживяване е удовлетворяващо, а не страшно.

Какво е гуа ша?

Гуа ша се корени в традиционната древна китайска практика (TCM). Според принципите на TCM, вашето qi (произнася се "чи"), или енергия, трябва да тече в тялото ви, за да можете да се чувствате най-добре.

Когато Чи стане в застой в определени области, се смята, че могат да възникнат здравословни проблеми. С гуа ша, практикуващ (акупунктурист в много случаи) ще използва инструмент с гладки ръбове, за да радвижи нежно лимфат в области от тялото ви, където има възпаление или застояло чи, за да помогне за подобряване на циркулацията и насърчаване на заздравяването.

„Гуа ша е много стандартен вид лечение, който повечето акупунктуристи ще използват. Значението му свободно се превежда като „остъргване, триене или бутане“. По същество гуа ша е просто вид масаж с помощта на инструменти“, обяснява Собо.

Разликата между гуа ша и техниката на Грастон

Физиотерапевтите понякога включват мускулно изстъргване, за да разтягат и отпускат мускулите или да визвирнат тонуса на кожата. Въпреки че това е почти гуа ша, в индустрията е известно като Graston Technique®. През 1990 г. Дейвид Грастън, любител атлет, представи своята версия на гуа ша в Съединените щати. Собо казва, че докато чи се свързва повече с гуа ша, двата метода за изстъргване на мускулите са приблизително еднакви.

„Техниката на Грастон е само запазена марка на техниката за масаж гуа ша. Разликата е, че получавате Graston от физиотерапевт. Те ще говорят за техниката изцяло в анатомична или физиологична терминология.

Ако отидете при много строг акупунктурист, вероятно ще чуете повече за насърчаването на Чи и кръвообращението и за подпомагане на разрушаването на стагнацията на енергия в тялото ви. Но в края на деня и двете терапии имат един и същ целеви резултат.

Предлага ли се гуа ша рутинно по време на акупунктурните сесии?

Собо добавя, че докато акупунктуристите се обучават на гуа ша, това не винаги се предлага по време на сесии по акупунктура. Това може да се сведе до това, че няма смисъл за третираните зони на тялото или акупунктурист просто избере да не го прави. Но ако се интересувате да пробвате гуа ша, винаги можете да го поискате, когато си уговаряте срещата.

Боли ли гуа ша масажът?

Четенето, че гуа ша включва „остъргване“, може да ви накара да се настръхнете. Въпреки това, практикуващият няма да изстърже тялото ви като предно стъкло на кола посред зима. Гуа ша като цяло е нежна и интензивността може да се увеличи в зависимост от видовете възли, с които се сблъсква вашият акупунктурист.

Sobo ни дава по-добра представа за това как работи.

„Инструментите Gua sha имат гладки, заоблени ръбове. Те няма да ви режат, намушкат или ощипват. Преди да започне вашият акупунктурист, той първо ще масажира третираната зона с крем или лосион и след това ще доведе нещата до вашето ниво на комфорт. Един акупунктурист няма да се задълбочи толкова силно, колкото може веднага в дадена точка.

Те ще намерят напрегнатата тъкан, ще работят върху нея нежно и постепенно ще увеличат интензивността, за да насърчат циркулацията, за да помогнат за разбиването на областите, които са усукани."

Ползите от гуа ша масаж

Съобщава се, че масажът гуаша може да помогне за облекчаване на няколко здравословни състояния. Собо казва, че гуа ша е полезна за проблеми с опорно-двигателния апарат, особено големи като стягане в раменете, краката и гърба.

Освен това може да помогне за облекчаване на главоболие от напрежение, мигрена, болки във врата или подуване на тялото ви, да спомогне за доброто състояние на вътрешните органи. Собо добавя, че гуа ша може дори да помогне при тревожност, умора, безсъние и перименопаузални симптоми, когато се прави в допълнение към акупунктурата.

„Ние просто насърчаваме този поток от Чи през тялото. Ние помагаме да осигурим по-добро кръвоснабдяване на лицето и тялото и правилна нервна проводимост, така че всичко да се движи през тялото ви, както трябва. Когато правите гуа ша, надеждата е, че всички симптоми, които изпитвате, ще отшумят. Това е общата цел.”

Той добавя: „С гуа ша, акупунктурата и TCM разглеждаме множество заболявания. Ако нямате този плавен поток на кръв и енергия в тялото си, това може да се прояви като мускулни възли, болезненост, слабост или болка.

Акупунктурата заедно с гуа ша просто ще спомогнат за насърчаване на кръвоснабдяването и здравословното провеждане на всичко през тъканите, за да можем да направим тялото ви възможно най-хомеостатично.

Гуа ша за масаж на тялото

Sobo казва, че гуа ша за тялото зависи от тъканите, което означава, че искате да работите по начин, който поддържа целите на лечението.

„Ако имате мускулен възел, искате да започнете, като го прекосите с инструмента си гуа ша. Ще искате да работите перпендикулярно на мускулните влакна, за да можете да разрушите всички сраствания. След това искате да отидете в посоката на мускулните влакна, за да се удължите и да ги върнете в правилната посока отново.

С тези болезнени възли в горната част на раменете, вие искате да отидете напред-назад през тях с инструмента си, за да разбиете възлите.

След като нещата започнат да се разхлабват, ще започнете да движите инструмента си гуа ша по посока на мускулните влакна, което обикновено е навътре навън. Въпреки това, не искате да започнете гуа ша в тази посока, защото само ще направите тъканта по-стегната."

Гуа ша за масаж на лицето

Вероятно сте виждали хора да търкат камъни гуа ша по кожата на лицето си в социалните медии и да се чудите какво се случва. Доказано е, че гуа ша помага за облекчаване на напрежението в мускулите на лицето, намалява подпухналостта и възпалението , премахва тъмните кръгове и дори може да помогне за намаляване на налягането на синусите.

Въпреки това, тъй като мускулатурата на лицето е много по-тънка, ще искате да избягвате да прилагате твърде голям натиск, докато работите върху тази област.

„По принцип мускулатурата на лицето е много тънка и не се издува по същия начин, както правят другите мускули. С гуа ша на лицето не искате да плъзгате инструмента си от външните ръбове на лицето си. Вместо това разделете лицето си наполовина и използвайте носа си като средна точка.

Ако работите под очите си, масаж се извършва от носа си и ще работите с инструмента си гуа ша навън. Дръжте инструмента си да се движи по гладка, права линия. Не търкайте инструмента си гуа ша напред-назад, нагоре-надолу и във всички различни ъгли енергично, защото това просто ще разтегне и влоши кожата.

Дръжте нещата в една плавна посока и го направете достатъчно, за да се образува малко зачервяване, но не толкова много, че да боли."

За да помогнете на нещата, можете дори да нанесете лосион или серум, преди да направите гуа ша върху лицето си. По този начин вашият инструмент ще се плъзга по кожата много по-лесно. Sobo предлага избягване на прекалено подути зони. Не искате да натискате твърде силно върху тях, защото можете да спукате капилярни легла и в крайна сметка да получите синини по лицето си.

Можете да правите този масаж дори и 7 пъти седмично.

Какъв инструмент за гуа ша имате нужда?

Според Sobo можете да направите просто с масажен ролер за лице или можете да получите инструмент със скъпоценен камък гуа ша. Каквото и да изберете, поддържайте го чисто и в добро състояние.

„Няма клинична разлика между едното и другото. Просто искате да получите инструмент, който можете лесно да почиствате и поддържате. И ако се счупи или се счупи, което не трябва да прави, но може, ще искате да спрете да го използвате. Ако получите малко рани в инструмент за лице от нефрит гуа ша, не искате да търкате това по цялото си лице.

Sobo казва, че винаги искате да работите с чист инструмент. Той добавя, че някои инструменти могат да се почистват във вряща вода или с разводнен разтвор на белина.

Кой трябва да избягва гуа ша?

Повечето хора трябва да могат да понасят гуа ша добре, но ако имате проблеми с кръвообращението или сте диабетик, уведомете Вашия лекар преди да започне сесията. По този начин те ще знаят да коригират натиска, за да предотвратят евентуални проблеми.

Макар че може да мислите, че гуа ша би било твърде много за някой, който има периферна невропатия, Собо казва, че не е така. Той добавя, че когато се прави във връзка с акупунктура, гуа ша може да помогне за насърчаване на притока на кръв за тези с периферна невропатия. Но ако сте на разредители на кръвта, вашият практикуващ трябва или да избягва да прави гуа ша, или да го прави много внимателно, за да не разбие твърде много кръвоносни съдове.

И както при повечето неща, говорете, ако ви е неудобно

Ако сте нов в акупунктурата и гуа ша, може да не знаете какво да очаквате, когато става въпрос за интензивността на тези услуги. Знайте веднага, че тези услуги не трябва да ви нараняват или да ви оставят натъртвани. Ако откриете, че забивате ноктите си в масата или се напрягате много по всяко време по време на сесията, трябва незабавно да уведомите практикуващия, за да може да се коригира съответно.

„Трябва да се чувствате комфортно да казвате: „О, това боли“, защото акупунктуристът няма да разбере, ако не им кажете. В същото време акупунктуристът трябва да ви обясни, че ако изпитвате болка, не получавате полезно лечение. Те се опитват да разхлабят нещата. Ако ви боли твърде много, просто ще се стегнете повече и акупунктуристът просто ще тича в кръг, докато се опитва да ви накара да се почувствате по-добре. Така че, за да получите облекчение, всички трябва да са на една и съща страница."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com