Шокиращи кадри от бързото топене на ледовете в Гренландия

23957
Шокиращи кадри от бързото топене на ледовете в Гренландия

Един слой лед в Гренландия се стопява за средно един месец и то по-бързо от когато и да било. Бързото топене на леда е било наблюдавано от три сателита. Това изненада и смути учените, сред които нараснаха опасенията, че държавата търпи огромни последици от глобалната промяна на климата, пише "Курир".

На снимката в ляво е представен ледът на Гренландия на 8 юли, а тази отдясно е направена 4 дни по-късно Светлорозовите части означават частичното топене, а тъмнорозовите означават напълно топене на ледената обшивка, пояснява КРОСС.

Дядо Коледа без елени заради глобалното затопляне

Ако северните елени вярват в Дядо Коледа, ще бъде добре да поискат от него тази година да спре глобалното затопляне. Изследователите ...

На страницата на НАСА в интернет специалистите заявиха, че данните действително са много изненадващи. Дори признават, че в началото са ги смятали за грешни.

"Това е толкова необичайно, че първо се съмнявахме в резултатите, но сега вече се питаме дали е вярно, или има някаква грешка в събраните данни", казва Сон Нагием от лабораторията на НАСА в Пасадена.

Случилото се беше потвърдено и от много други експерти в тази област. Тези наблюдения накараха учените да станат още по-големи песимисти.

"Трябва да напомним, че подобно нещо никога не се е случвало", заяви Джей Звали, експерт от космическия център "Годард".

На снимките, публикувани от НАСА, се вижда топенето на ледовете от 8 до 12 юли. В този период от четири дни, снимките, взети от трите сателита показват огромното разширяване на зоната, където се топи леда, като от 40% тя е нараснала на 97%.

Коренното население на Арктика иска спиране на проучванията за нефт и газ

Коренното население на руския Север иска да се спрат проучванията за нефт и газ в Арктика, съобщава "Росбалт". Местните настояват за м...

Някои учени приписват станалото на високите летни температури в периода от 8 до 16 юли. Но други твърдят, че това е наистина фрапиращо. Те напомнят, че настоящото лято е седмото поред, през което се появява по тези географски ширини толкова топъл въздух.

В действителност всяка година около половината от повърхността на Гренландия се топи през лятото, но Звали и други учени твърдят, че ускореното топене през последните десетилетия са направо убийствени.

Един от най-големите противници на паниката в тази област е Лара Конинг. Според нея ускорено топене на ледовете се случва на всеки 150 години. Но и тя признава, че тазгодишното топене ще има големи последици.

"Ако през следващите години продължава да се появява такова топене, ще трябва да се замислим", заявява тя.

Горещите вълни доказват глобалното затопляне

Увеличената честота на случаите с аномални горещини през лятото е пряко свързана с глобалното затопляне, предаде БГНЕС. Ако преди пол...

Поради топенето на леда се покачва и нивото на водните площи. Учените твърдят, че една пета от годишното покачване на нивото, т.е. около 3 милиметра годишно, се дължи на топенето на леда на Гренландия.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com