Ще познаете ли старото име на Плиска?

14118
Ще познаете ли старото име на Плиска?

Столицата на Първата българска държава – Дунавска България, основана от хан Аспарух, вероятно е изградена върху основите на старославянско селище, дало и името  ѝ – Плиска – наименование със славянски произход. И макар да е едва първата българска столица, Плиска се е гордеела с внушителна базилика, водохранилище и бани, манастир, тронна палата и дворец с дворцова църква, както и със забележителните за времето си размери – най-големият град на континента в определен момент е бил именно Плиска.

За жалост ценните артефакти остават загадка за нас до откриването на археологическите останки от Плиска в края на XIX в. До онзи момент, в който усилията и трудът на чехът Карел Шкорпил се увенчават с успех и открива Плиска, за града се е знаело и съдело само по бедни исторически извори – шепа писмени сведения. Излишно е да казваме какво огромно значение е имало това откритие, но пък вероятно си задавате въпроса защо Плиска е останала скрита толкова дълго във времето.

Археолози откриха, че Плиска е била заселена още преди 3300 години

Сред възможните причини е фактът, че старото име на Плиска е друго и именно под него Шкорпил е съумял да открие останките от величествената ни стара столица, служейки си за ориентир с търновския надпис на хан Омуртаг от църквата „Свети 40 мъченици“. Той търсел първата столица на Първото българско царство с нейното първо име и така усилията му се увенчали с успех само две години след началото на разкопките. А вълнението му от откритието било толкова голямо, толкова впечатлен бил чужденецът-археолог от размерите,  архитектурата и устройството, от величието на града, че пожелал, когато почине, да бъде погребан в Плиска. Желанието му е изпълнено и днес гробът на Шкорпил се намира близо до построения музей  в Плиска.  

Кое е старото име на Плиска?

В най-ранните години на съществуването си първата столица на Първата българска държава се наричала Абоба. Автентичното прабългарско название от VIII-IX в., записано във византийските съчинения, е Pliskouba и Pliskoba. Отново виждаме наставката оба, която ще рече: „голямо селище от степен и лагерен тип“. Защо обаче степен тип? В онези времена степни градове били столици на номадски народи в Азия и имената им носели тези наставки, тъй като били слънчеви, светли. Така и по аналог това име на Плиска с наставка оба може да се приеме и преведе като „слънчевия град“ или „блестящ, бял град“ – именно от тук произхожда името на града. Това обаче далеч не е единственото име, което можем са посочим като старото име на Плиска.

Знаете ли какво е старото име на Плиска

Други стари имена на първата българска столица Плиска

 Друго старо име на града е Plskas ton kanpon, което ще рече „лагерът на Плиска“. Срещаме това име в гръкоезичния надпис, датиращ от около 821 г., изсечен върху знаменитата Чаталарска колона близо до днешното село Хан Крум. В изписания на средновековен гръцки език надпис на хан Омуртаг името на града е ΠΛСΚΑ.

Под името Абоба градът бил познат и по време на Османското владичество, а след него се нарича със славянското си име, но леко променено – Плиска. Според Петър Добрев Абоба означа голям земен вал. Произходът на старото име на Плиска е свързан със значителната  укрепителна система – дебели каменни стени, достигащи до 12 м височина, и стени от глинени тухли, които отличавали Първата българска столица. Именно под името Абоба нейният откривател Шкорпил съумява да изрови пласт по пласт величествените ѝ руини, които разказват истории. Плиска е първият град на Стария континент след Римската империя, построен от камък, а със своите 23 кв.км. се оказва по-голям дори от Константинопол през VII век. – факти, които правят откриването на Плиска още по-важно и интересно не само за България, но и за археолози извън територията на страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com