Слух или реалност – кафето вдига ли кръвното или не

7433
Слух или реалност – кафето вдига ли кръвното или не
Снимка: https://unsplash.com

Много хора не отварят очите си сутрин без кафе – то е техният перфектен старт на деня, ободряващ, даващ енергия. За кафето се носят слухове, че повишава кръвното налягане. Дали това е така?

Истината е, че кафето оказва минимално влияние върху кръвното, повишавайки го съвсем малко. Ефектът може да се задържи в рамките на 2-3 часа. Повишаването се изразява в плюс 8 мм систолично кръвно налягане и 6 мм диастолично. Това се случва, ако изпиете 1-2 кафета дневно.

Кога сутрешното кафе е полезно?

Сутрешното кафе е не по-малко тонизиращо от студения душ, но същевременно с това консумацията му има и други предимства. Вкусът и аром...

Проучване показва, че кафето не може да повиши кръвното налягане трайно дори да пиете кафе от много дълго време. В изследването се посочва, че консумацията на 3-5 чаши кафе на ден може дори да намали риска от сърдечен проблем и смърт. Все пак не прекалявайте с кафетата, за да може да си осигурите качествен сън през нощта.

Кафето съдържа витамини и антиоксиданти. Веществата в него намаляват холестерола, оксидативния стрес, борят се със свободните радикали, облекчават сърдечната функция. По тази логика, приемът на кафе оказва положително въздействие върху сърцето, намалява риска от рак и увреждане на клетките.

Благодарение на антиоксидантите в състава на кафето, напитката насърчава процеса на съсирване на кръвта, понижавайки риска от тромби. Веществата в кафе намаляват възпалителните процеси в организма, което влияе положително най-вече на сърцето.

От казаното дотук става ясно, че консумирането на кафе в умерени граници няма да повиши кръвното ви налягане. Все пак, ако по принцип страдате от високо кръвно, се консултирайте с лекар относно това какво кафе можете да пиете и дали изобщо трябва да пиете кафе.

Пийте кафето си в този час, ако искате да сте по-продуктивни

Хората, които са пристрастени към кофеиновата напитка, не пропускат възможността сутрин, когато отворят очи, да си пригот...

Сред полезните свойства на кафето е това, че то е източник на енергия. То ни помага да се фокусираме върху дневните си задачи, освен това подобрява вида на кожата, особено ако го пиете студено. За максимално извличане на ползите от кафето го пийте чисто, без захар, сметана или мляко.

Кафето насърчава изгарянето на мазнини, защото увеличава адреналина в тялото и насърчава активността. Ето защо е хубаво да изпиете едно кафе преди да отидете да тренирате. Ще имате сила и издръжливост за една наистина качествена тренировка, а и изгорените калории ще са повече.

Кафето съдържа антиоксиданти – които са много полезни за здравето на организма. В състава му има повече антиоксиданти отколкото в плодовете и зеленчуците.

Кафето бори депресията – може да ви тонизира, да ви даде енергия и добро настроение. Проучване доказва, че хората, които пият кафе, имат много по-малък риск от развитие на депресивни състояния.

Може би кафето ще е решението за превенция на деменцията

Повече от 55 милиона души по света живеят с деменция. Най-често срещаният тип деменция е болестта на Алцхаймер, която представлява 50-7...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com