Солта е жизнено необходима, но по колко на ден?

3733
Солта е жизнено необходима, но по колко на ден?
Снимка: Getty Images / Guliver

Диетолозите не съветват напълно да се изостави солта в храната.

Любителите на диети без сол

Солта - доказан борец срещу петна, но не само

Всички обичаме да осоляваме храната си, а и телата ни имат нужда от малко сол, за да живеят, особено за да заменят това, което губим чр...

Според експерти тялото ни се нуждае от сол. Натрият е важен биологично активен елемент, без който нормалното функциониране на нашето тяло е невъзможно. Натрият е необходим за нормалното протичане на процесите на клетъчния метаболизъм, той поддържа водно-солевия баланс, регулацията на дейността на нервната система. Самото тяло съдържа сол в себе си - част от нея е в костите, част в течностите, в мускулите и нервните тъкани. Ето защо, ако решите напълно да се откажете от употребата на сол, очакват ви редица здравословни проблеми. Може да се появят гадене, храносмилателни проблеми, липсата на сол в организма дори се отразява на кръвното налягане.

Научно доказано

В продължение на три години белгийски учени провеждат проучване, в което участват около 3 хиляди души над 40 години. Резултатите показват, че тези, които са приемали малко или никакво количество сол, са умирали от сърдечни заболявания 4 пъти по-често от ползващите сол. Британски и датски учени стигнали до същия извод. Нищо чудно, че казват, че тялото трябва да поддържа водно-солевия баланс. При липса на сол в комбинация с вода страда електролитният баланс, това води до влошаване на храненето на мозъка и клетките. Освен това, поради липсата на сол, могат да се развият спазми в тялото и мускулна слабост.

Къде е златната среда

7 признака, че прекалявате със солта

Според специалисти, препоръчително е да се приема до 2,3 мг натрий на ден (1 чаена лъжица сол). На практика, средната ни дневна консума...

Кардиолози споделят, че солта съдържа два важни компонента - натрий и хлор. Натриевите йони са отговорни за баланса на течността в организма, участват в процесите на свиване на мускулните влакна, преминаването на нервните импулси. А хлорните йони регулират производството на солна киселина, която е необходима за смилането на храната.

Ето защо е важно да се консумират достатъчно, но не прекомерни количества сол. Все пак е нужно да се следи нейната консумация.

Лекари, въз основа на препоръките за консумация на сол на Световната здравна организация (СЗО), твърдят, че 3,5 до 7 g дневно са достатъчни за човешкото тяло - това е нормата за здрав човек.

Но има и естествена сол, която се намира в различните храни, така че е по-добре да регулирате приема на сол. Например, пресните зеленчуци и плодове имат най-малко количество естествена сол, докато закуските, беконът и свинската мас съдържат половината от дневните нужди от сол. Лидери по съдържание на натрий са наденица, майонеза, кетчуп, консерви, колбаси, сирене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com