Сребърните рибки са безвредни за хората, но ядат хартия и тапети

24992
Снимки: Christian Fischer / CC BY-SA 3.0

Сребърни рибки са безвредни за хората или животните, но се считат за вредители. Всичко това, защото се хранят с целулоза и могат да унищожат важни документи в дома ни. Те предпочитат да живеят в нашите бани и кухни. Има обаче няколко начина да се отървете от тях.

Сребърните рибки, въпреки че са сребърни на светлина, могат да се скрият добре от човешките погледи. Най-охотно излизат през нощта, защото се страхуват от светлината. Те също мразят студа, така че предпочитат да се завират под летвите и в процепите, където температурата е стайна или по-висока. Ето няколко начина да ги прогоните от дома си.

Сребърните рибки не представляват заплаха за хората - не хапят, не предават никакви болести. Но те могат сериозно да навредят на важна документация или тапети, които покриват стените. Освен това никой от нас не обича да усеща, че може да има малки същества, които свободно да ходят из дома ни през нощта. Затова си струва да премахнете сребърните рибки от дома си главно поради естетически или хигиенни причини.

Как да се избавим от хлебарките? С помощта на канела

Сребърните рибки - откъде идват в домовете ни?

Сребърните рибки идват от тропически условия, така че следователно обичат влажни и горещи места. Един от най-простите, но не непременно най-ефективните методи е да се проветри кухнята и банята или дори цялата къща. Ако този трик се окаже успешен, винаги трябва да помните да проветрявате стаите редовно и да проверявате ефективността на вентилацията.

Какво мразят сребърните рибки?

От сребърната рибка е най-лесно да се отървете чрез неща, които мразят. Това включва естествени аромати, които лесно могат да бъдат намерени в дома ни.

Сребърната рибка ще избяга от:

- аромат на масло от лавандула;
- канела;
- карамфили

Най-ефективният начин да ги прогоните обаче е остава лимонът. Всички тези аромати са интензивни и приятни за повечето от нас, така че си струва да ги използвате в борбата със сребърната рибка. Изсипваме маслата върху памучни тампони или потапяме кърпи в тях и след това избърсваме местата, където обичат да се крият нежелани наематели. Това ще ги прогони ефективно и трайно от дома ви.

Алтернативни начини да се спасим от насекомите

Сребърна рибка - Примамки

Сребърните рибки не обичат определени естествени аромати, но от друга страна, има няколко аромата, които ги привличат в домовете ни. Един от тях е пчелният мед. Струва си да нанесете дори тънък слой пресен, лепкав мед върху парче картон и да изчакате насекомите да помиришат вкусната хапка. Привлечени от лакомството, те ще дойдат да ядат, а след това ще се придържат към сладкия мед и ще останат в него залепени. 

Можете също да опитате да хванете захарни насекоми. Ще ви трябва буркан и скоч лента (за предпочитане двустранна). Достатъчно е да покриете външната страна на съда с тиксо, да изсипете захар вътре и да поставите капан на пода преди лягане. Залепващата лента ще работи подобно на меда, както ще разберете на сутринта.

Опитайте някои от тези методи и домът ви отново ще е без досадните буболечки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com