Старото име на кой град е Толбухин?

25818
Старото име на кой град е Толбухин?
Снимка: Actualno.com/Йорданка Калчева

Посещавали ли сте град Толбухин? Тъй като този китен град и областен център е носел името Толбухин чак до 1990 година, много от вас знаят кой е градът, скрит зад името. Разположен в Североизточна България, девети по големина у нас с население по данни от последното преброяване над 80 000 души, Добрич е градът, чието старо име е Толбухин.

Град Толбухин или на кого е бил кръстен Добрич?

Мнозина знаят кой град е Толбухин, но произходът на името е по-малко известен. Толбухин е фамилията на съветския маршал с малко име Фьодор, на когото е кръстен градът. Добрич носи името Толбухин в периода 1949-1990 година, тоест и по времето на комунизма, когато кръщаването на улици, площади и градове с имената на велики хора от историята на Русия е било честа практика, а не изключение. След промените през 1989 година се сменят и част от имената на градовете и град Толбухин е прекръстен на Добрич.

Вратица е старото име на кой град?

Историята на град Толбухин

Историците считат въз основа на откритите артефакти по време на археологически разкопки, че живот на това място е кипял още по времето на античността през IV-III век пр. Хр. до Второто Българско царство, по време на което земите около Добрич, опустошени от печенегите, пустеят.

Градът възниква отново през ХVI век, като първоначално е бил малко селище с няколко къщи и е носел името на основателя си Хаджъоолу Пазарджък – търговец от турски произход. Тъй като местоположението било стратегическо, а занаятите се развили бързо, то и селището много скоро се разраснало и развило, увеличили се и хората, населяващи града на 12 000 през  XIX век. Градът носи своето име Хаджъоолу Пазарджък до след Освобождението, когато е кръстен на българския владетел Добротица, а именно Добрич. Тоест настоящото име на града, което заменя името Толбухин, не е ново, а е старото име на града, към което той се връща след края на  комунистическия режим.

Знаете ли какво е старото име на Русе?

Добрич е носел и името Базарджик след края на Първата световна война, когато попада в територията на Румъния. С подписването на Крайовската спогодба на 7 септември 1940 година Добрич отново става част от България и за кратко възстановява името си до 1949 година, когато именно е кръстен на руския маршал и става известен като град Толбухин. Името е дадено 3 дни след смъртта на маршала в негова памет и като израз на уважение и почитане.

Град Толбухин или град Добрич – един от българските градовете, които най-често сменяли името си

Заради честите смени на името на града и то в съвременната история, а не в незапомнени времена, се твърди, че Добрич е сред най-често прекръстваните градове в България. Любопитно е да се отбележи обаче, че винаги се възстановява името Добрич след временно прекръстване на града. Така е известен официално и днес, макар някои възрастни хора  все още да го наричат в разговорната реч Толбухин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com