Знаете ли какво е старото име на Русе?

44090
Знаете ли какво е старото име на Русе?
Снимка: Община Русе

Русе, петият по големина град в България, е най-голямото населено място по поречието на река Дунав. Градът е възникнал в дълбока древност, като редица артефакти, богатата архитектура и история на Русе привличат посетители от цялата страна и разказват историята на града край Дунав. Историята на Русе започва като тракийско селище, заменено от съществуващата от 2 век пр. Хр. антична римска крепост, носеща името Сексагинта Приста. Някои автори приемат това име за старото име на Русе. Крепостта е създадена по време на управлението на император Веспасиан и разрушена от славяните около 6 век сл.Хр. Близо до останките от крепостта през Първото и Второто българско царство съществува селище, за което се предполага, че е наследило крепостта. Името му било първо Роси, а по-късно Руси и производни на него, представляващи старото име на днешния град Русе.

10 идеи какво да правим, когато сме в Пловдив

Кои стари имена на Русе познаваме?

Градът е бил известен с множество имена, които се сменяли през различните епохи и времена, тоест старото име на Русе не е едно. Срещаме града като Роси и Руси, а по-късно се нарича Русчук. В Бружкия пътеводител от 1380 г. старото име на Русе е посочено като Росии. Старото име на Русе, което градът носи последно, преди да приеме настоящото си официално наименование, е Русчук. Градът се споменава за първи път като Русчук в мирен договор, подписан между Унгария и Османската империя през 1503 г. Русчук израства като значимо населено място, което през 19 век е административно средище на Дунавския вилает на Османската империя. Това е и най-популярното сред старите имена на град Русе.

Явно е, че старите имена на Русе си приличат, което ни кара да считаме, че произходът им е един, а промените са свързани с изменение на звуковия състав. Какъв обаче е произходът на името?

Знаете ли какво е старото име на Пловдив?

От къде произлиза старото име на град Русе?

Любопитна хипотеза за името на Русе научаваме от доц. Здравкова. Според нея Рюсике – един от начините, по който звучало старото име на Русе, вероятно произхожда от племенно наименование Рюси. Думата рюсис произхожда от старогръцки и означава река, течение.

Съвсем друга е теорията за произхода на старото име на Русе, представена от К. Иречек – виден историк. Според него името произхождало от наименованието на град в Източна Тракия, откъдето преселници се заселили тук. Проф. Мутафчиев – друг виден историк – пък свързва старото име на Русе и името на града като цяло с преминаването на руския княз Светослав в България и засиленото руско присъствие след него.

Други автори приемат, че старото име на Русе идва името на големия син на Борис I – Расате.

Окончателно съгласие за произхода на името на града между учените не съществува към този момент, което прави всяка една от тезите за произхода на старото име на Русе и на настоящото му недоказани и просто теории.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com