Знаете ли какво е старото име на Русе?

46284
Знаете ли какво е старото име на Русе?
Снимка: Община Русе

Русе, петият по големина град в България, е най-голямото населено място по поречието на река Дунав. Градът е възникнал в дълбока древност, като редица артефакти, богатата архитектура и история на Русе привличат посетители от цялата страна и разказват историята на града край Дунав. Историята на Русе започва като тракийско селище, заменено от съществуващата от 2 век пр. Хр. антична римска крепост, носеща името Сексагинта Приста. Някои автори приемат това име за старото име на Русе. Крепостта е създадена по време на управлението на император Веспасиан и разрушена от славяните около 6 век сл.Хр. Близо до останките от крепостта през Първото и Второто българско царство съществува селище, за което се предполага, че е наследило крепостта. Името му било първо Роси, а по-късно Руси и производни на него, представляващи старото име на днешния град Русе.

10 идеи какво да правим, когато сме в Пловдив

Кои стари имена на Русе познаваме?

Градът е бил известен с множество имена, които се сменяли през различните епохи и времена, тоест старото име на Русе не е едно. Срещаме града като Роси и Руси, а по-късно се нарича Русчук. В Бружкия пътеводител от 1380 г. старото име на Русе е посочено като Росии. Старото име на Русе, което градът носи последно, преди да приеме настоящото си официално наименование, е Русчук. Градът се споменава за първи път като Русчук в мирен договор, подписан между Унгария и Османската империя през 1503 г. Русчук израства като значимо населено място, което през 19 век е административно средище на Дунавския вилает на Османската империя. Това е и най-популярното сред старите имена на град Русе.

Явно е, че старите имена на Русе си приличат, което ни кара да считаме, че произходът им е един, а промените са свързани с изменение на звуковия състав. Какъв обаче е произходът на името?

Знаете ли какво е старото име на Пловдив?

От къде произлиза старото име на град Русе?

Любопитна хипотеза за името на Русе научаваме от доц. Здравкова. Според нея Рюсике – един от начините, по който звучало старото име на Русе, вероятно произхожда от племенно наименование Рюси. Думата рюсис произхожда от старогръцки и означава река, течение.

Съвсем друга е теорията за произхода на старото име на Русе, представена от К. Иречек – виден историк. Според него името произхождало от наименованието на град в Източна Тракия, откъдето преселници се заселили тук. Проф. Мутафчиев – друг виден историк – пък свързва старото име на Русе и името на града като цяло с преминаването на руския княз Светослав в България и засиленото руско присъствие след него.

Други автори приемат, че старото име на Русе идва името на големия син на Борис I – Расате.

Окончателно съгласие за произхода на името на града между учените не съществува към този момент, което прави всяка една от тезите за произхода на старото име на Русе и на настоящото му недоказани и просто теории.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com