Вратица е старото име на кой град?

6318
Вратица е старото име на кой град?
Снимка: Димитър Йорданов

Ако обичате пътешествията из потайните кътчета на страната ни, селския уют и малките населени места, където времето сякаш е спряло, вероятно знаете, че в България има село Вратица, тихо, слабо населено, но разположено близо до кипящия от живот Бургас. Макар да е само на половин километър от една от най-оживените пътни артерии у нас, селото е населявано от едва стотина души, като броят им системно намалява, и тишината там е призрачна. Вратица обаче е не само село, близо до Бургас, но и старото име на български град, който днес е областен център. Знаете ли кой е този град и защо се е наричал Вратица?

Кой български град се е казвал Вратица – история и произход

Най-големият град в Северозападна България – Враца, който днес е областен център, е носел името Вратица. Произходът на името на град Враца е свързан с крепостта Вратица, разположена на разстояние около километър и половина от града и представляваща според историците и археолозите останки от древния град, дал началото на днешна Враца.

Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?

Земите на днешния областен град са били населени още през 6-7 век пр. Хр. от войнственото племе трибали – тракийско племе. Как са назовавали мястото, считано и за тяхна столица по това време, е неизвестно, но фактът, че там е съществувало тракийско селище, е доказан и известен. От периода до нас са достигнали стотици сребърни съдове, представляващи едно от най-големите тракийски съкровища, откривани в България – Рогозенското съкровище. Основен поминък на населението в онези забравени времена били земеделието и скотовъдството, а по-късно – грънчарството и добивът на руда.

Районът около Враца е бил населен обаче и по-рано, като доказателства за това открива археологът Богдан Николов, а именно – праисторическите селища до извора Заминец и село Градешница, които се отнасят към VІ–V век пр.н.е. Мястото е населявано и от римляните в по-късни времена, които изместили трибалите около 28 г. пр. Хр. Римляните оценили стратегическото географско положение на мястото, издигнали своя крепост и превърнали днешна Враца в част от Римската империя за следващите около 400 години. Именно върху останките от тази крепост е изграден днешния град Враца, изиграл ключова роля по време на Втората българска държава. През епохата на Възраждането Враца се слави като един от най-големите занаятчийски и търговски центрове, а по време на Априлското въстание градът остава известен като център на Трети революционен окръг с главен апостол Стоян Заимов.

Знаете ли какво е старото име на Силистра?

Произход на името Вратица

Срещаме за първи път името на града като Враца върху каменен надпис, открит по време на археологически разкопки до останките на църквата в местността Градище до скалния пролом Вратцата. Надписът датира от XIII век. Градът е наричан и Вратца на името на скалния пролом, символ на града от незапомнени времена. Природният феномен присъства и на герба на Враца, създаден през 1967 година, поради което далеч не следва да ни учудва, че Враца е кръстена на него и че е била наричана в миналото Вратица.

Според историци и учени старото име на Враца – Вратица е свързано с укреплението при пролом Вратцата. Градът е носел името Вратица през Средновековието. Стръмните планински склонове, които са били естествена „врата“ раждат и името на днешния град Враца Вратица – от врата. Всъщност и Враца, и ВраТца, и Вратица означават едно и също, както е ясно и че и трите имена произхождат от думата врата. Градът винаги се е наричал врата, без да има значение дали Вратица – умалително или Вратца. Вероятно ролята на пролома е била толкова значима и голяма, толкова ключова, че е било немислимо градът да не носи неговото име.

Знаете ли какво е старото име на Шумен?

Някои автори не крият своето недоволство от отпадане на буква „т“ от името на града и преименуването му от ВраТца на Враца. Те определят този акт като грешка, а самата буква „т“ оприличават на кръст, пазещ града. В първата история, написана за града, от българския историк и етнограф Йордан Попгеоргиев Враца е записана като Вратца. По-късно буква т отпада и остава само Враца – името, с което древна Вратица е известна официално днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как трябва да се варят великденските яйца?
Как трябва да се варят великденските яйца?

Голямо е разочарованието, ако варим яйца за Великден и установим, че са се напукали. Тук ще предложим няколко съвета как да запазим здрави яйцата,...