Съхранявайте ябълките си по този начин и няма да изхвърлите нито една

3336
Съхранявайте ябълките си по този начин и няма да изхвърлите нито една
Снимка: iStock

Ябълките са популярен плод, който се отглежда в големи мащаби в България. Ако искате те да оцелеят през зимата, трябва да им създадете благоприятни условия за това. Най-важното е да осигурите подходяща влажност, температура и циркулация на въздуха. Това ще даде възможност на плодовете да узреят спокойно. Как да съхранявате ябълките за зимата?

В идеалния случай ябълките трябва да се съхраняват през зимата в мазе или хладилник. Ако им осигурите необходимата влажност и подходяща температура, те ще бъдат узрели и вкусни. В случая с второто място условията изглеждат по-благоприятни. Не бива да се забравя също, че не всички екземпляри са подходящи за презимуване. Най-добрите ябълки са тези, които все още не са узрели. Ябълките с видими натъртвания е по-добре да се използват за консервиране. Никога не съхранявайте в килера червиви или плесенясали плодове.

Как задължително се съхраняват ябълките, за да не се развалят през зимата?

Подходяща температура и влажност

Влажността на въздуха в помещението трябва да бъде 90 %, а температурата - между 0 и 4 градуса по Целзий. Твърде ниската температура ще доведе до бързо замръзване на ябълките, а твърде високата - до прекалено бързо узряване на плодовете. Това ще съкрати значително времето за презимуване на ябълките, които впоследствие могат да изгният. А как да осигурите подходяща циркулация на въздуха? Проверете дали вентилационната система работи правилно. Тя има важна функция, тъй като събира натрупания етилен, произвеждан от зреещите ябълки. Прекалено голямото количество от това съединение също допринася за съкращаване на процеса на зреене на плодовете.

Проверявайте редовно състоянието на ябълките

Важно е също така редовно да се следи състоянието на плодовете, за да се предотврати развитието на плесени или паразити. Препоръчително е да се проверява състоянието на ябълките по време на беритбата, тъй като тогава се появяват инфекции. За да се предотвратят загубите, е препоръчително да се прилагат специални пръскания преди прибиране на реколтата. Също така по време на беритбата бъдете внимателни и поставяйте ябълките в щайгите, така че да не се наранят. За да избегнете появата на плесени, берете ябълките в сух ден.

Правилно съхранение на ябълките, за да се наслаждавате на реколтата по-дълго

Какви са рисковете от лошо съхранение на ябълки през зимата?

Ябълките се развалят бързо, ако се съхраняват при лоши условия. Това от своя страна ги излага на риск от развитие на болести, свързани със съхранението на ябълките, като горчиво и кафяво гниене или сива плесен. Освен това тези болести се насърчават от съхранението на влажни екземпляри, затова преди зимата те трябва да бъдат добре отцедени. Ако забележите първите признаци на заболяване, изхвърлете плодовете възможно най-скоро. Това ще предотврати разпространението на патогените по останалите ябълки. Проверявайте щателно целия склад, което ще помогне да се сведе до минимум развитието на болести.

Как да съхранявам ябълките в щайги?

Дървените щайги са най-подходящи за съхранение на ябълки. Застелете дъното на контейнерите със стари вестници. Това ще помогне за предпазване на плодовете от натъртване, а освен това можете да използвате двоен защитен слой. Можете също така да използвате двоен слой защита. Подреждането на горната част на контейнера по този начин също ще предпази ябълките. Този патент ще помогне за задържането на въглеродния диоксид, което ще забави процеса на зреене на плодовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com