Как задължително се съхраняват ябълките, за да не се развалят през зимата?

16204
Как задължително се съхраняват ябълките, за да не се развалят през зимата?
Снимка: iStock

Ябълките са едни от най-консумираните плодове в света. Най-вкусните, разбира се, идват от собствената ви градина – именно тях искате да запазите възможно най-дълго. Има много начини да направите това, повечето от които не изискват специални знания или обучаване. В същото време грешките при съхранение могат да съсипят цялата реколта.

По принцип ябълките са доста непретенциозни по отношение на съхранението. Например, те не изискват постоянно осветление (тъмно място е добро), редовна проверка (веднъж месечно е достатъчно) и допълнителна обработка. Независимо от това, мястото, начинът на бране и условията трябва да отговарят на следните параметри.

Как да изберем ябълки за съхранение?

Срокът на годността им зависи от сорта. Общо има няколко хиляди сортове ябълки, затова е по-лесно да ги разграничите според времето на прибиране на реколтата: ранни, средни и късни сортове. Именно късните, които се събират в края на есента, се съхраняват най-добре и могат да издържат до шест месеца или повече. Те имат дебела кора, плътна пулпа и тежат повече от ранните. По-малко сладките сортове, които не съдържат толкова много захар, се съхраняват по-добре и по-дълго.

Как правилно се съхраняват ябълките, след като реколтата е готова за бране?

Най-добре е да берете ябълките леко недозрели, също и при сухо и ясно време - в противен случай има вероятност да презреят по време на съхраняването и да се развалят.

Не вземайте ябълки, паднали на земята. Само плодовете, внимателно откъснати от клоните, са добри за дългосрочно съхранение. Уверете се, че дръжката не е повредена по време на прибиране на реколтата – ако е запазена, се удължава срока на годност.

Огледайте ябълките за повреди, гниене, меки петна и различни вредители, например, червеи. Всеки недостатък не само ще съкрати срока на годност, но в най-лошия случай може и да съсипе цялата реколта. За да откриете скрити дефекти, дръжте реколтата на хладно място седмица или две, преди да я приберете.

Сортирайте ябълките по размери и сортове. Скоростта на узряване на плодовете е различна за всеки вид. Ако съхранявате всеки сорт поотделно, ще ви е по-лесно първо да изядете ранозрейките и да оставите бавно зреещите за по-късно.

Няма нужда да миете ябълките или да режете дръжките им преди съхранение. Достатъчно е да сортирате реколтата, да се уверите, че плодовете са сухи, и да ги подредите така, че да не се допират и да не се притискат един в друг (за целта е много удобно всяка ябълка да се увие в хартия).

Влажност. Идеалният диапазон на влажност за съхранение на ябълки е 85-90%. В помещение с ниска влажност плодовете могат да изсъхнат, а при контакт с вода или честа кондензация да загният.

Температура. Оптималната температура за съхранение на цели плодове се счита от 0 до +5°C. Нарязаните и сушени ябълки могат да се съхраняват при температури до +12 °C.

Вентилация. Мястото, където се съхраняват ябълките, не трябва да е задушно. Трябва да се осигури постоянна вентилация и проветряване, но не и течение.

Ако направите това, ЯБЪЛКИТЕ ще останат свежи чак до другата пролет

Съседство. Ябълките отделят етилен по време на процеса на зреене. Това е безцветен газ, който, в зависимост от някои условия, може да се окаже полезен или вреден. Например, ако рано узряващите сортове ябълки се съхраняват близо до късните, тогава заради етилена последните могат да изгният по-бързо. В същото време такова съседство е от полза за доматите. Строго е забранено да съхранявате ябълки до картофи. В този случай съществува риск картофените грудки бързо да покълнат, а ябълките да придобият нишестен вкус.

Чистота. Помещението, в което се съхраняват ябълките, както и другите плодове, трябва да бъде чисто. Преди следващия сезон се уверете, че в него няма гризачи или насекоми, а по стените и рафтовете не са се появили мухъл и плесен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com