Сърма или сарма – как се пише правилно тази зимна вкусотия?

132847
Сърма или сарма – как се пише правилно тази зимна вкусотия?
Снимка: iStock

В навечерието на най-светлите зимни празници разговорите на тема подходящо място за весело посрещане на новата година, както и споделянето на интересни рецепти на традиционните ястия, които домакините планират да приготвят за празничната трапеза, семейството и гостите си, зачестяват. Сред блюдата, които традиционно присъстват на трапезата както на Бъдни вечер, така и на Коледа и Нова година, са сармите – традиционни, носещи духа на празника, корените на народа ни, българщината и обичаите, те са се вплели в зимните празници и са загърнали под крехките си зелеви и лозови листа родното и българското.

Най-досадните правописни грешки в българския език

Наред със споделянето на рецепти и изписването на менюта за куверти, в които неминуемо присъстват сармите, се забелязва, че масово се допуска грешка в изписването на думата. Сърма или сарма – коя е правилната дума за тези зимни вкусотии, традиционни за празниците?

Сърма или сарма

Докато до 2002 година двете думи се считаха за правилни и бяха дублети, то днес сърма и сарма не са взаимнозаменяеми. Нещо повече – двете думи имат напълно различно значение и употребата на едната вместо на другата изглежда нелепо и хумористично за запознатите с родния език.

Ястието, което приготвяме за празниците, представляващо ориз и зеленчуци с или  без  кайма, загърнати в зелев или в лозов лист, се нарича сарма. Често то погрешка се изписва така, както се чува – сърма, с буква „ъ“. Сърма обаче е дума с различно значение и означава посребрени или позлатени медни жички, които се използват за шев и бродерия или самата материя, в която са втъкани тези нишки.

В историята ни, бита и обичате ни често се говори за сърма и тя е неразделна част от народното ни творчество, но често грешим в изписването ѝ, като вероятната причина да се колебаем сърма или сарма да изпишем е именно фактът, че двете думи са били дублети до преди 20-тина години и по-старите поколения все още помнят и прилагат старите правила.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Произход на сърма и сарма

Различен е и произходът на двете думи. Ако знаем, че ястието сарма произхожда от турската дума sarma, а тъканта сърма от sırma – отново турска дума, то по-рядко ще грешим в изписването на вкусните сармички и интересната тъкан с благородни нишки. Опознаването на произхода на двете думи, на корените им, се превръща в улеснение, в подсказка как се пише традиционното ястие, когато забравим дали а или ъ са правилната гласна буква.

На различно място пада и ударението при двете думи. Следва да имаме и това предвид, когато се колебаем дали сърма или сарма е правилното. При сърма ударението е на първата сричка и пада върху буква „ъ“, докато при сарма е на последната и пада върху буква „а“.

Интересен, но неприятен факт е, че сарма толкова често се изписва погрешно с буква „ъ“, че по-скоро можем да срещнем ястието записано именно така, отколкото правилно. А вероятно, макар да е важен правописът, по-важна е традицията и да не забравим рецептата за вкусното ястие, носещо духа на България между крехките си листа, надеждата, традициите и вярата, с които цялото семейство се събира около масата всяка година на най-светлите празници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези видове брашно са едни от най-здравословните

Има защо тези банани да са най-полезни за здравето

Внимавайте - тези зеленчуци имат много нитрати

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com