Тези цветя могат да причинят главоболие и гадене - изхвърлете ги от дома си

6736
Тези цветя могат да причинят главоболие и гадене - изхвърлете ги от дома си
Снимка: iStock

Стайните растения могат да придадат уют и красота на дома ви, но трябва да ги избирате много внимателно - някои цветя могат да бъдат по-опасни, отколкото предполагате.

Ако искате да направите дома си по-приветлив, можете да използвате стайни растения, но не всички от тях ще ви се отразят добре. Здравният експерт Шанел Джорджина говори за това кои растения категорично не трябва да се поставят у дома . Това са английски бръшлян, великденска лилия и нарцис. Наличието им в дома ви може да доведе до главоболие, гадене и други неприятни последствия.

Растенията, които не трябва да имате в дома си

Английският бръшлян често се окачва високо над земята, за да може да расте с лози, обърнати надолу. Ако обаче имате малки деца, това растение може да не е най-добрата идея.

Сода: Страхотен стимулант за буйно цъфтящи и красиви цветя

Всички негови части могат да причинят определени здравословни проблеми особено ако се пипат с голи ръце. И ако листата бъдат погълнати, това може да доведе до дразнене на кожата, силно повръщане, диария и проблеми с дишането.

Великденска лили е друго често предпочитано срещано стайно растение, но също трябва да внимавате, защото може да бъде изключително отровно. Най-вредната част от това цвете е неговият прах, така че е най-добре да държите растението далеч от масата за вечеря и малките деца. Освен това, ако част от лилията бъде погълната, това може да причини болка, подуване и парене на устните и гърлото.

Великденската лилия (Lilium longiflorum) е многогодишно луковично растение, което расте с големи, бели, тръбести цветове, излъчващи прекрасен аромат. Известно още като тръбна лилия, това растение се нарича Великденска лилия поради ролята си на традиционен символ на Великден. И въпреки че лилията обикновено цъфти през лятото, домакините отглеждат растението, за да цъфти малко по-рано, за да съвпадне с Великден. Дебелото, твърдо стъбло на растението расте изправено и е покрито с тесни, тъмнозелени листа с дължина около 6 инча.Както много луковици, великденската лилия изниква и расте относително бързо всеки сезон, въпреки че новите луковици може да не цъфтят до втората си година.

Дори непретенциозните нарциси могат да бъдат опасни, ако захапете луковицата на цветето, тъй като прилича малко на лук. Ако дете или възрастен погълне част от луковицата на нарцис, това може да причини ускорен пулс, високо кръвно налягане и дори смърт. В случай, че у дома имате домашен любимец, това е още една причина да се откажете от отглеждането на нарцис – котката или кучето може лесно може да достигне до луковицата.

Още: Всеки градинар трябва да знаете тези 6 трика със сода

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com