Топ 5 на билките за здраве

8215
Топ 5 на билките за здраве
Снимка: iStock/Guliver

Плевелите, от които градинарите се стремят да се отърват толкова ревностно, могат да се окажат изключително полезни билки. Те често съдържат много антиоксиданти и други важни елементи.

1.            Лайка

Румънски учени са открили, че в стъблата и корените на лайката има голямо количество фибри,  витамини, минерали, също така и калций, желязо, магнезий, калий и фолиева киселина. Тя често се добавя към чая, но това растение е подходящо и за смутита и салати.

2.            Тученица

Това растение се оказва един от лидерите по състав на омега-3 мастни киселини. Това вещество се намира и в сьомгата и може да помогне в борбата с възпалението, сърдечно-съдовите и други заболявания.

3.            Щир

Някой казва, че щирът е като киноа, на някои им прилича на спанак, но това растение се оказва много полезно. Само една чаша щир може да осигури на тялото десет пъти дневния прием на витамин К и три пъти дневния прием на витамин А. Щирът съдържа много витамин С, калций и магнезий.

4.            Живовляк

Тази билка може да се намери дори в града, а хранителната й стойност е същата като тази на глухарчето. Живовлякът е богат на желязо и още важни витамини и минерали.

5.            Коприва

Тази изгаряща, неприятна билка, която може да остави болезнен обрив, всъщност има полезни свойства, като повишаване на нивата на антиоксиданти в кръвта или намаляване на възпалението. Тя съдържа голямо количество растителни протеини и много минерали: йод, магнезий, калий, фосфор, сяра и силициев диоксид.

За да използвате  всички полезни страни на тази билка, трябва да я сварите или да я приготвите на пара.

6.            Магданоз

Произхождащ от южна Италия, магданозът е богат на антиоксиданти. Тази билка е в състояние да помогне на организма да се бори със заболявания на сърцето, мозъка, бъбреците. А коренът от магданоз съдържа много витамин С и желязо.

•             Антиоксиданти в магданоза

Поради голямото количество антиоксиданти, тази зеленина са в състояние да се борят с автоимунните заболявания. А витамин А помага да се поддържа здравето на очите.

•             Диуретични свойства

Много е полезно да ядат магданоз и тези, които страдат от бъбречни проблеми. Факт е, че тази билка има диуретични свойства. По този начин магданозът помага за намаляване на излишната екскреция на калций в урината.

•             Борба с инсулиновата резистентност

Според изследвания на турски учени, магданозът може да потисне развитието на диабет тип 1. Това се дължи на наличието на флавоноида мирицетин, който може да намали нивото на захар в кръвта.

•             Ползи за мозъка

В куп магданоз учените са открили апигенин, флавон, който помага за подобряване на образуването на неврони. По този начин той се бори с болестите на Алжеер и Паркинсон, както и с депресията.

•             Борба с несъвършенствата

Екстрактът от листа е в състояние да се бори с хиперпигментацията. Освен това от дълбока древност хората са използвали тази билка като лекарство срещу въшки, пърхот и дразнене. Семената на това растение, смлени на прах, се втривали в скалпа. Поради високото съдържание на хранителни вещества, този продукт предизвиква производството на кератин и колаген - вещества, които подобряват състоянието на косата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да накисваме зеленчуците във вода, сода за хляб или оцет?

Неправилното дишане: Много подценявано, но ето до какви проблеми води

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com