Това са растенията, които винаги пречистват въздуха у дома

6006
Това са растенията, които винаги пречистват въздуха у дома
Снимка: iStock

Когато декорирате апартамент, не бива да забравяте да поставите в него избрани саксийни растения. Те са важни за комфорта на обитателите, но и за цялостната естетика на интериора. Идеята е красиво да подчертават атмосферата в апартамента. 
Не всички цветя обаче ще отговорят на очакванията ни, особено ако не сме запалени градинари. Струва си да знаем на кои видове да се спрем.

Цветя в колониален стил

Цветята в колониален стил се вписват много добре в апартаментите. Най-добре е да изберете видове с големи листа, но и дребнолистните сортове също ще работят добре. 
Палмите, кактусите, драцените и филодендроните например са идеални за модерния интериор. За да изглеждат добре, не забравяйте за подходящите саксии. 
Красиво ще изглеждат и саксийните цветя с листа в интересни цветове, като например калатея. Някои растения не само изглеждат интересно и възхитително, но и ухаят прекрасно, така че в апартамента да се разнесе специален аромат.

Тези 5 растения са подходящи за хора, които редовно забравят за поливането

Големи саксийни цветя

Всеки интериор трябва да включва както по-малки растения, които могат да се поставят например на перваза на прозореца, така и по-големи, привличащи вниманието растения, като фикуса бенджамин. Той е изключително популярен, отглеждането му не е много сложно и в дългосрочен план може да достигне наистина големи размери. 
Интересни варианти са и фикусът лириопе и пролетният фикус. Те имат много интересни листа, с причудливи форми и дебела кора.

Интересни и по-малко популярни саксийни цветя

Растение, което може успешно да се отглежда както на открито, така и на закрито, е обикновеният бръшлян. 
Освен че изглежда изключително привлекателно, това растение има и практическа функция. 
То може да пречиства въздуха, при това по-добре от най-скъпите филтри. Преди всичко бръшлянът отстранява ксилол, формалдехид или бензин. Поддръжката му в апартамента е много проста и не е свързана с почти никакви проблеми, трябва само да се полива редовно.

Това са най-полезните стайни растения, всеки лекар ги има в дома си

Едно интересно предложение е Sanserwieria guinea. Това растение произхожда от Африка и се характеризира не само със зашеметяващ и много интригуващ външен вид, но и осигурява на домакинството много кислород. 
Струва си да се отбележи, че то произвежда кислород и през нощта, така че е добра идея да го поставите в спалнята. Освен това то намалява алергените във въздуха. Отглеждането му е много просто; за да расте добре, се нуждае от малко вода и стандартни светлинни условия.

Замиокулкас също си струва да се обърне внимание на нея. На първо място, то е изключително издръжливо растение, което практически е невъзможно да бъде унищожено. То се представя много добре при всякакви условия, така че е добър избор. Единственото нещо, което Замиокулкас не понася добре, е прекалено многото вода. Растението е фантастичен пречиствател на въздуха.

Цветята са естествена декорация за всеки интериор. Освен че изглеждат много интересно, те имат и много практични функции. Някои сортове филтрират въздуха, намаляват вредните съединения и произвеждат кислород.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Освен мляко: Храни, които съдържат повече калций

Любимо стихотворение от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 12 юни 2024

Таро хороскоп за 12 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 юни /валутен калкулатор/

3 въпроса за двойки за укрепване на връзката им

4 причини да не държите тези растения в спалнята

Как да съживим проблемната си любовна връзка?

Козметик съветва как бързо да премахнете тъмните кръгове под очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com