В какви случаи е безполезно да се пие кафе

4690
В какви случаи е безполезно да се пие кафе
Снимка: iStock

Липсата на сън се отразява негативно на цялото тяло, нарушава широк спектър от когнитивни процеси и влошава вниманието. Това означава, че човек с недостатъчен сън не е в състояние да изпълнява никакви трудни задачи. Учени от Мичиганския държавен университет са решили да разберат дали кофеинът подобрява вниманието при липса на сън.

Участниците в експеримента (276 души) били помолени да изпълнят две задачи за концентрация: лесна и по-трудна. Лесната включвала прост тест за концентрация, а трудната изисквала да изпълняват действия в определен ред, без да пропускат или повтарят някои от тях. След това участниците били разделени на две групи: първата група спяла у дома, а втората - оставала будна цяла нощ в лабораторията.

На сутринта всички участници взимали капсула от 200 mg кофеин или плацебо и след това подновявали задачите си. Установено било, че липсата на сън намалява изпълнението и на двете задачи. Кофеинът, от своя страна, помогнал на участниците да решат лесния проблем, но не всеки се справил с трудната.

В резултат на това експертите стигнали до заключението, че ако не спите достатъчно, не можете да разчитате само на стимулиращия ефект на мозъчната дейност с кофеин. Всъщност, може да увеличи енергията и да намали сънливостта, но не може да замести адекватния сън.

Кафето може да доведе до негативни последици за организма. Диетолозите споделят как да заменим традиционната сутрешна напитка с полезна.

Диетологът Кери Ханс подчертава, че кафето има много ползи за здравето. Това, обаче, може да причини храносмилателни проблеми, в друг случай - нервна превъзбуда.

Как да използваме утайка от кафе, за да подхраним своите растения?

ВАЖНО: Утайката от кафе е подходяща само за някои растения. Използването ѝ при други може да има обратен ефект. Прочетете внимателно ст...

Експертът нарича полезни алтернативи японският чай мача или зеления чай. Подобни напитки, казва тя, не причиняват нервност и безсъние, тъй като съдържат теанин, който неутрализира негативните ефекти на кофеина.

Друг заместител на кафето може да бъде белият чай - той съдържа не само полезни антиоксиданти, но и полифеноли, които помагат в борбата с възпалението и забавят стареенето. Белият и зеленият чай подобряват сърдечната дейност и понижават нивата на холестерола.

В допълнение, кафето може да бъде заменено с червен чай Ройбос. Той е в състояние да отстрани от организма оксаловата киселина, която се отлага в бъбреците и често става причина за уролитиаза.

Ханс също съветва традиционното кафе да се замени с кафе от гъби. Такава напитка ще ви позволи да преодолеете жаждата за кафе, тъй като тя се приготвя от лечебни гъби, но на вкус е малко по-различна от истинското кафе и в същото време съдържа минимално количество кофеин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-големите грешки при обзавеждането на всекидневната

На коя посока е най-правилно да спите според фън шуй?

ВВС: Ежедневно пушещите канабис са повече от пиещите в САЩ

Нощувка за 50 000 долара: Ето как изглежда най-скъпата подводна хотелска стая (ВИДЕО)

5 неща, от които един мъж се страхува най-много в една връзка

Всеки футболист иска ТЯ да им свири мачовете - най-секси съдийката на планетата (СНИМКИ)

Пътят към енергия, здраве и жизненост: Как да ускорим метаболизма след 35 години

Без месо и риба: 5 правила за хранене за вегани

Променяш света, ако си оправиш леглото: Вдъхновяващата реч на един адмирал (ВИДЕО)

Дъжд, но от ПАРИ ще вали за тези зодии през лятото на 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com