В кой месец има най-много имени дни?

1419
В кой месец има най-много имени дни?
Снимка: Pixabay.com

Започнахме декемврийската поредица от сладки, светли и споделени празници с Никулден, който отбелязахме всички, а не само именниците. Ако още ви е тежко от вчерашните вкусни трапези и прекаляване с вкусотиите, приготвени от именниците, представете си как бихте се чувствали след месеца с най-много именни дни, ако има сред приятелите и семейството ви много хора, носещи всички тези имена. Напоследък празниците се свързват с храна, напитки и подаръци, а не с традиции, обичаи и време, което да споделим заедно, за да си създадем топли спомени, което прави големият брой именни дни в едни и същи месец опасен за холестерола и талията. Кой месец е предизвикателство и за портфейла, и за бюджета и за колана за хората с много приятели, които честват отбелязват своя празник?

История на имените дни

Освен кой е месецът с най-много имени дни ще ви е любопитно да научите и кратката история на традицията да се празнуват имените дни. Празнуването на деня, посветен на светеца, на който сме кръстени, ни връща към Средновековието, когато благородниците започват да празнуват рождения си ден – своя личен празник, а селяните да отбелязват Ден на светеца, чието име носят – своя имен ден. Традицията е свързана с католицизма и в държавите, в които тази религия има дълбоки корени, именият ден продължава да е на по-голяма почит от рождения и до днес.

Още: Имени дни през декември 2023 г.

В кой месец има най-много имени дни?

След тежките и отрупани празнични декемврийски трапези януари далеч не ни посреща с обещание за разтоварване и сън. През първия месец от годината почти няма ден, през който да не се почита светец и да не се празнува имен ден. Именно януари е месецът с най-много имени дни, като това е и месецът, през който празнуват ивановците – най-често срещаното име у нас. Така в началото на годината почти 800 000 души според данни на НСИ имат повод да почерпят, а при толкова много празнуващи със сигурност имате приятели, носещи име, което честваме именно през януари. Ивановден, който дава повод за тежки трапези и много усмивки, споделени край масата, отбелязван на 7 януари, е празничен не само за носещите името Иван и производни на него, но и за Йоана, Йовко, Йонко, Калоян, Яни, Жана.

Месецът с най-много именни дни започва с деня, посветен на Св. Василий Велики – Васильовден, популярен и като ромската нова година, преминава през Йордановден или Богоявление, който отбелязваме на 6 януари и на който ден по стара традиция се хвърля и кръста в студените води, а имен ден празнуват Йордан, Богдан, Божидар и производните им, както и Боян, Найден, и завършва с деня на св. преподобни Ефрем Сирин на 28 януари, който е много по-малко популярен у нас, защото малцина са българите, носещи името Ефрем. През месеца с най-много именни дни повод да почерпят имат още:

  • Огнян, Пламен, Силвия, Силвестър на 2 януари, ден, в който почитаме Свети Силвестър,
  • Тихомир и производни на името на 4 януари на празника Събор на седемдесетте апостоли,
  • кръстените на св. преподобни Теодосий Велики, когото почитаме на 11 януари,
  • кръстените на св. мъченица Татяна – на 12 януари, когато се прекланяме пред паметта и делата ѝ,
  • денят на св. преподобни Гавраил Лесновски, когото църквата почита на 15 януари,
  • 17-ти и 18-ти януари носят много поводи за пълни чаши и наздравици в много български домове, тъй като се честват Антонов и Атанасов ден – популярни български имена,
  • 20 януари – ден, в който да почерпят носещите имената Евтим, Евтимия, тъй като е техният празник, посветен на свети Патриарх Евтимий Търновски,
  • 25 януари – ден, в който почитаме св. Григорий Богослов, патриарх Константинополски,
  • Живко, Живка, Зоя и други честват на 26 януари своя празник, своя имен ден.

Още: Имени дни през 2024 г.

Изредихме десетки имена, които ще празнуват имен ден през януари, нали? Но тъй като Богоявление и редица други януарски празници са не просто имени дни, а всеобщ повод да вдигнем чашите, бъдете внимателни, за да не прекалите с празнуването през месеца с най-много имени дни – януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com