В коя чужда страна тече река България?

22938
В коя чужда страна тече река България?
Снимка: iStock

Името на нашата родина намира отблясъци в различни краища на света и може би се чудите, в коя чужда страна тече река с името България? Нашенски мигранти са оставили трайна следа в централноамериканската република Хондурас, кръщавайки река в чест на своята далечна родина. Разгърнете страниците на историята заедно с нас и научете повече за река България.

Каква е историята на река България

През 20-те години на XX век, група българи се преселват в Хондурас. Дори се смята, че първият от тях е било лице на име Борис Петров, родом от Белоградчик. Тези дръзки българи не само търсят нови хоризонти, но и полагат основите на бананова плантация, която с времето расте и търси все по-добри начини за износ на продукцията си. Така се ражда идеята за строежа на железопътна линия, която скоро събира вниманието дори на президента на Хондурас. В рамките на тази си дейност, те откриват нова непозната река, която течала в Хондурас. Решават да я кръстят на името на родината си - България, а на испански името ѝ е Rio Bulgaria (Река България).

До средата на миналия век, българите в Хондурас изграждат собствено село, носещо името на родината - село България, уютно разположено по поречието на реката. Съдбата на селото за съжаление не е добра - българите решават да се преместят в най-близкия град по поречието на реката, така че селището постепенно остава без население.

Какво се случва с българите в Хондурас

Различни данни от последните години сочат, че в Хондурас около 10 000 потомци на мигриралите българи. Повечето от тях са наследници на смесени бракове с местното население, като се обединяват под двойни имена с явен български привкус - Баноф, Росеф, Петроф.

Българите в Хондурас оставят отпечатък и в хранителните навици на страната. Традицията за хлебопроизводство, непозната до тяхното пристигане, трансформира кулинарния пейзаж и въвежда на хляба като важен стълб в ежедневното меню. Освен това някои от тях започнали производството на дървени въглища, разширявайки така и сферата си на дейност.

Една от горчивите истини пронизващи историята на това общество, е загубата на родния за нас език (български). Тъй като почти всички българи са били мъже, те се женят за местни жени,а техните наследници вече не знаят бащиния си език. По този начин се губи връзката с родната България и на практика трудно може да бъде възстановена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com