Внимавайте с тези билки и храни, могат да предизвикат нежелани реакции

3008
Внимавайте с тези билки и храни, могат да предизвикат нежелани реакции
Снимка: Pexels

Билките, колко и полезни и здравословни да са, трябва да се консумират с мярка и правилно. Ако не сте запознати с ефектите от дадена билка, по-добре се консултирайте със специалист в сферата. Те се използват като народен лек от години, но неправилната им употреба може да ни навлече много сериозни неприятности. Днес ще ви запознаем с едни от билките, които се използват най-често при здравословни проблеми, и какви нежелани реакции може да породят:

Анасон

Анасонът е познат в различните среди и като анис или резене. Чаят от анасон е полезен за здравето ни и някои проблеми, но той трябва да е пресен преди всяка консумация, а не престоял от минали дни например, тъй като плодовете му стават токсични при по-продължително престояване. Не е подходящ за хора с придружаващи проблеми като колит и стомашни язви.

Бял равнец

Белият равнец също е известна билка в нашите среди, но ахелеинът в състава му може да причини някои негативни ефекти. Ахелеинът е вещество, което под влиянието на определен ензим може да хидролизира и да придобие токсични свойства, като отделя етерично масло и цианова киселина. Те могат да бъдат отровни за нас и да предизвикат безпокойство, спазми, нервност. Не се препоръчва при пресни и отворени рани, тъй като може да ги раздразни. Подходящ е за лекуване на стари белези и инфектирани рани.

Зелен фасул

Зеленият фасул е предпочитан не само заради здравословните си ползи, но и защото е любимо традиционно ястие на много от нас. Обаче в суровия си вид може да бъде опасен за здравето и да причини възпаление в стомаха, придружено с кървене.

Известни БИЛКИ за всеки ден

Билковите растения могат да ни освежат, отпуснат и възстановят, а за щастие природата има огромно разнообразие, от което да избирате. С...

Зеле

Ако прекалим с хапването на прясно сурово зеле, може да предизвикаме подуване на стомаха, гадене и повръщане. 

Жълта коприва

Копривата се използва за различни отвари, супи и чайове, но специално жълтата коприва е добре да се използва свежа и прясна, да не се достига до изсушаване, за да може да извлечете максимално ползите от нейното действие.

Заешка лапа

Ето кои растения са най-подходящи за укрепване на имунната ни система

В забързаното ежедневие като нашето е от голямо значение да обръщаме голямо внимание на здравето си, за да се опазим от заобикалящите н...

Всяка билка трябва да се консумира с мярка, предпозирането със заешка лапа може да доведе до гадене, спазми, повръщане и раздразнения на стомаха.

Петопръстник

Петопръстникът не бива да се приема на празен стомах, за да не предивзика раздразнение. Не се препоръчва и при хора със съпътстващи заболявания на бъбреците и черния дроб.

Жълт кантарион

Така позната и любима билкова напитка, но ако предприемете лечение с жълт кантарион, имайте предвид, че може да развиете фоточувствителност и да избягвате директната слънчева светлина, както и да използвате слънцезащита. Могат да се появят симптоми като сърбеж, подуване на устните и клепачите и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com