Вредни ли са тефлоновите съдове за готвене?

24489
Вредни ли са тефлоновите съдове за готвене?
Снимка: Taken / Pixabay

Тефлонът е много стабилно вещество, което не влиза в химически реакции с тялото ни. Ако продуктите с тефлоново покритие не се прегряват, тогава те могат да се считат за безопасни за здравето.

Но PFOA материалът, от който е направен тефлонът, и по-модерното съединение GenX могат да бъдат потенциално опасни за здравето на хората, животните и растенията във високи концентрации.

Какво е тефлон и опасен ли е за здравето?

Тефлонът е търговското наименование на химичното съединение тетрафлуоретилен, което се състои от въглерод и флуор. Това устойчиво вещество отблъсква водата и издържа на високи температури. И тъй като повърхността с тефлоново покритие също е много хлъзгава, тя се използва не само като незалепващо покритие за тигани и листове за печене, но и за медицински катетри и съдови присадки. Никакви бактерии не могат да задържат гладката тефлонова повърхност.

Тефлонът е биологично инертен, тоест не влиза в химични реакции с други съединения в тялото. Това означава, че не може да навреди на клетките и тъканите дори и при поглъщане. Така не трябва да се страхувате от най-малките парченца тефлон, които могат да попаднат в храната от тигана.

Колко дълго издържа един тефлонов тиган?

Безопасни ли са тиганите с незалепващо покритие?

Обикновено когато хората се интересуват за безопасността на незалепващите си съдове за готвене, става въпрос политертрафлуоретилен (PTF...

Разграждането на тефлона може неволно да се ускори чрез нагряване на тефлоновия тиган до над 260°C. В същото време покритието започва да отделя токсични вещества. За щастие ние рядко достигаме тази температура, защото повечето хранителни масла започват да пушат. Но ако оставите празен тиган без надзор, той може да достигне 399°C само за 8 минути. При тази температура тефлонът бързо се разлага и отделя много токсични изпарения.

Ако вдишвате парата на прегрят тефлон в продължение на 4-10 часа поред, както се случва при работа в кухнята в голям ресторант, може да се развие полимерна треска. Много прилича на грипа. Жертвите на тефлонови пари се оплакват от втрисане, висока температура, главоболие и мускулни болки. Но за разлика от истинския грип, повечето хора на открито имат полимерна треска за 1-2 дни. Белодробният оток, свързан с тефлонови пари, е много рядък: досега това състояние е описано само при няколко души.

Какво е предимството да не използваме тигани с незалепващо покритие?

Повечето реномирани изследователи смятат, че когато се използват правилно, съдовете с незалепващо покритие могат да се считат за безопасни за здравето. Въпреки това до 2013 г. опасенията, свързани с тефлоновите тигани, можеха да се считат за валидни. По това време те все още включват токсично вещество, от което се произвежда тефлон - същото PFOA.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Как да се отървете от буца в гърлото с помощта на народни средства?

Небесна сладост: Kакъв плод е мушмулата, с какво е полезна и как да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com