Защо децата не искат да учат?

4555
Защо децата не искат да учат?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Въпросът дали образованието е важно не стои на дневен ред. Ясно е, че без добро образование, шансовете за добре платена и престижна работа са ограничени. Повечето родители се стремят да дадат отлично образование на децата си, дори с готовността да теглят кредит за него. Какво правим обаче, ако децата не искат да учат. За да начертаем план за действие, да открием решението на проблема, следва първо да си отговорим на въпроса защо децата не искат да учат.

Защо децата не искат да учат – причини и начини за въздействие

1. Липса на психологическа готовност за училище

Ако детето е имало безгрижно детство, без да е изисквано от него да натрупва предучилищни знания, ако не е полагало грижи по време предучилищната подготовка и родителите не са настоявали да го прави, то не следва да ни изненадва, че няма психологическа готовност за училище, не е придобило навици да учи и да внимава. Това е най-честият отговор на въпроса защо децата не искат да учат, когато говорим за първокласници.

Може ли свободната игра да е фактор за успешно учене изследва (не)Възможното образование

Липсата на изградени навици, липсата на интерес, който е останал непробуден по време на предучилищната подготовка, обяснява наличието на първокласници, които нито могат да задържат вниманието си по време на час, нито да стоят на чина, нито желаят да се подготвят за следващия час. Тук е ролята не само на учителите, но и на родителите да изградят навици за учене и да държат на отличната предучилищна подготовка, за да не се питат година по-късно защо децата не искат да учат. При деца, които са неготови да преминат от игра към учене, ключова роля може да изиграе и специалистът. Интерес към ученето у такова дете може да се пробуди с помощта именно на познатата му и любима игра, а задачата на специалиста е постепенно да замени игровата мотивация за извършване на дейност.

2. Бързащи родители и ранно стартиране на обучението

Някои амбициозни родители държат детето им да посещава курс по език или музикален инструмент на невръстна възраст, когато то все още не познава родната азбука и единственото, което желае, е да играе. Подобна родителска амбиция често приключва като въпрос защо децата не искат да учат. Родителите следва винаги да имат предвид, че обучението е най-добре да започне след навършването на 7-годишна възраст, когато според специалистите се формират качествата, необходими за начало на училищното обучение. Записването в първи клас на по-ранна възраст не е отличен старт в живота, а причина често да си задаваме въпроса защо децата не искат да учат.

Кои са най-трудните музикални инструменти за учене?

3. Трудни години

Пубертетът е друг труден период от живота на ученика, в който бунтарството, забавленията с приятели, модерното бягство от училище и стремежът да бъдат независими, съчетани с хормоните и наличието на други приоритети, често водят до това родителите да се чудят защо децата не искат да учат. На този етап детето е достатъчно голямо, но не достатъчно способно да оцени важността на образованието. Ако разговорът и обяснението защо образованието е важно не помагат, може да се използват и примамки – доброто основно образование и добрата диплома помагат за влизане в университет, а там купонът е непрекъснат, не от време на време, както е в училище. И ако това не е стимул за един тийнейджър, който е изоставил ученето!

4. Мързел или специфични интереси

Мързелът е чест препъни камък на образованието. Ако детето е мързеливо, дори да е умно, то е заплашено от неуспеваемост. Когато се чудите защо децата не искат да учат, задайте си въпроса – не са способни или просто ги мързи. Ако причината е мързелът, следва родителите да намерят път да стимулират ученето на децата. Ако причината е наличие на специфични интереси – детето се вълнува живо от компютри и музика, но е слаб ученик, защото не докосва биологията и химията, осигурете му курсове по това, което го вълнува, ако успее да получи добри оценки по предметите, които не го вълнуват. Така ще стимулирате желанието му да учи в училище и ще забравите въпроса защо децата не искат да учат.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не разрушавайте енергията на дома си: Какви неща не трябва да държите у дома?

10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг

5 ефективни метода, за да се отървете от тревата по градинските пътеки

8 лайфхака за микровълнова печка, които ще улеснят живота ви

Топ 4 на най-големите манастири в България

Какви са недостатъците да спите в едно легло с партньора си?

5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

5 грешки, които се допускат при нова връзка

Много поучителна притча за доверието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com