Защо дрехите се съсипват след пране и как да го избегнем

8180
Защо дрехите се съсипват след пране и как да го избегнем
Снимка: iStock/Guliver

Ако от време на време установявате, че дрехите ви се износват бързо, проблемът може да е в прането. Мнозина правят грешки при прането. Какви могат да са те?

1. Прекалено голямо количество перилен препарат

Грешките, които всички домакини допускат с капсулите за пране

Капсулите за пране стават все по-любим продукт на повечето домакини. Но въпреки това всички те допускат сериозни грешки при тяхната упо...

Излишното количество прах не се отмива от тъканта, така че не наливайт деопълнително прах към посоченото в упътването. Не мислете, че колкото повече прах слагате в контейнера на пералнята, толкова по-чисти ще бъдат дрехите. Прахът, останал в тъканта, става причина за избледняването ѝ.

2. Търкане

Навикът да търкате нещата дълго време по време на процеса на пране провокира протриване на тъканта. Не изтънявайте насила тъканта.

3. Грешно сортиране

Освен сортирането по цвят е важно да се има предвид и вида на плата. Например тениски и дънки не е добре да се перат в една оералня, циповете на вторите могат да повредят първите.

Причините поради които прането ви не мирише добре

Мухлясала пералня Макар и пералнята да изглежда чиста, в скритите зони, особено около уплътнението на вратата може да откриете плесен,...

4. Неправилно сушене

Купете закачалки за различните видове дрехи, така че да изсъхнат в правилната позиция. Няма да се налага да гладите, а нещата ще изглеждат по-добре и ще издържат по-дълго.

5. Центрофуга

Деликатното центрофугиране се извършва най-добре на ръка. Вземете стара кърпа, увийте мократа дреха в нея и натиснете внимателно. Дори елементите, изработени от деликатни тъкани, ще запазят формата си.

6. Голямо пране

Пране с твърда или мека вода

Твърдението, че твърдата вода уврежда пералнята машина, не е мит. Съдържанието на минерали е основната причина за поява на котлен камък...

Колкото повече натоварвате машината, толкова по-кратък е нейният експлоатационен живот, не го омаловажавайте. Освен това, бельото в голямо количество се заплита, губи формата си и се разкъсва.

7. Бельо без торба

Сутиени, чорапогащи, бикини, чорапи трябва да се пускат в различни специални торбички. Ще предпазите чорапогащника от дупки, а бельото от куките на сутиена. Освен това, те няма да се заплитат в един възел, банели и детски чорапи няма да заседнат никъде.

8. Липса на почистване

Периодично почиствайте пералната, в иначе тя ще започне да оцветява нещата, да ги оставя с неприятна миризма. Измийте тавите, уплътненията, пуснете пълен цикъл на пране с лимонена киселина, но без пране.

Празниците, на които НИКОГА не се пере. Грехота е!

Всеки от нас е чувал от по-възрастните хора, че има празници, на които не бива да се пере, нито да се вършат обичайните домакински зада...

Тези съвети ще ви помогнат да поддържате дрехите си в перфектна форма за дълго време. Неприятно е да слагаш дрехите си в пералнята, за да ги накараш да изглеждат по-добре след като бъдат изпрани, а в действителност да ги вадиш от там в още по-лошо състояние. Правилата не са толкова много, просто трябва да се съобразявате с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com