Защо е важно да си вземем горещ душ преди сън?

4320
Защо е важно да си вземем горещ душ преди сън?
Снимка: iStock/Guliver

„Вашият циркаден ритъм, който е вашият цикъл сън-събуждане, се ръководи от телесната температура и светлина“, казва д-р Уитни Робан, специалист по съня. „Искате телесната ви температура да намалее, за да може мелатонинът да се повиши. Когато излезете от горещ душ, телесната ви температура ще спадне, а вашият мелатонин ще произведе вашия мелатонин ще се увеличи. И това ще ви помогне да се почувствате сънливи. "

Температурата зависи от вас. За някои горещият душ може да ги накара да се почувстват наистина сънливи. Горещите душове може да зареждат с енергия, така че може да изберете нещо повече от топлата страна. „Не искате да ви е много горещо, когато си лягате“, казва неврологът по съня Темитайо Ойегбиле-Чиди, доктор по медицина. "Искате наистина да се охлаждате."

Защо не трябва да се къпем повече от 5 минути?

Ако сте от хората, които обичат да стоят дълго под душа, вероятно ще промените навика си, след като прочетете това. Експертите са катег...

Имайте предвид, че тялото ви естествено започва да произвежда мелатонин в края на деня; топъл душ ускорява процеса. Освен това релаксацията, която носи, също сигнализира на тялото ви, че е време за сън. „Трябва ви наистина добър период на ликвидация преди лягане. Наистина помага да зададете тон, да зададете момента, да настроите мозъка си да се приготвя за лягане “, казва д-р Ойегбиле-Чиди. Душът ви преди лягане трябва наистина да се случва около лягане - няма да се възползвате от същата полза от 18:00 душ, ако си легнете в 23 часа. Ще извлечете максимума от душа си преди лягане, ако го вземете около 30 минути, преди да искате да си легнете, казва д-р Робан. 

„Не искате да си вземате душ и това да е цялата ви рутина. Искате да сте сигурни, че след като излезете, правите нещо, още една релаксираща дейност, преди да си легнете “, казва д-р Робан. „Да кажем, че вземете този душ и след това отидете в светла стая и отидете на телефона си. Това е контрапродуктивно. "

Преди да влезете под душа, подгответе стаята си да се изветри. Затъмнете светлините, настройте телефона си да се зарежда в друга стая и подгответе дейност, която можете да направите, за да се отпуснете, като например йога, журналистика или масажиране на продуктите за грижа за кожата ви. „Когато влизате под душа, знаете, че следващото ще бъде вашата релаксираща рутина“, казва д-р Робан. Прекарайте не повече от 15 минути за това релаксиращо занимание и след това се оставете да заспите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com