Защо котките бягат от дома?

12341
Защо котките бягат от дома?
Снимка: Pixabay

Макар отглеждани с много любов и с осигурени прекрасни условия и вкусна храна, макар да са привързани към дома си и към стопанина, макар да са опитомени, котките – тези величествени и тайнствени създания – си остават диви животни, любопитни към света, привлечени от всичко непознато.

Ако отглеждаш котка и ти се е налагало да я търсиш из града, вероятно много държиш да разбереш защо котките бягат от дома и да премахнеш фактора, който ги тласка към бягството. Вероятно ще ти е и неприятно да разбереш, че това е заложено в природата им и причините са толкова много, че трудно ще избегнеш бягството, ако не държиш вратите и прозорците затворени. И все пак има няколко най-чести отговора на въпроса защо котките бягат от дома. Това са основните и най-често срещани причини.

Имате котка? Никога не правете това с нея!

1. Интерес и любопитство към нещо, което е вън

Котката може да е привлечена от насекомо, птица, друго животно или просто шумолящо листо, което така да събуди любопитството ѝ, че тя да е готова на всичко да стигне до него. Бягството в този случай е често явление и то не е свързано с факта, че животното не се чувства добре в дома. Напротив – здраво е, чувства се идеално и точно поради това има време и желание за пакости, любопитството му е живо и го тласка да премине входната врата, за да изследва птицата на дървото вън. Така че най-честата причина защо котките бягат от дома, е най-тривиална – от любопитство. Важно е да обезопасите тераси, прозорци, ако живеете на висок етаж, за да не пострада домашният ви любимец от любопитството си. Нали сте чували приказката „Любопитството погуби котката“?

2. Тежка болест

Котките са умни животни. Когато са тежко и нелечимо болни, когато са близо до края на дните си, те всячески се опитват да скрият от вас това и да избягат вън, където да преживеят последните си часове или минути, без да ги виждате и без да ви нараняват. Ако болна котка напусне дома, най-вероятно тя никога няма да се завърне, но това не е защото не ви обича, а точно обратното – щади ви, за да я запомните като живо, здраво и мъркащо пухче, а не в последните ѝ мигове.

ТОВА прави котката ви агресивна, без да знаете

3. Разгонване

Животните имат свои инстинкти и създаването на поколение е основен сред тях. Разгонването е сред най-честите отговори на въпроса защо котките бягат от дома. Ако не сте кастрирали мъркащия си любимец, ако не е на хормонални хапчета против разгонване, които са изключително вредни за домашния ви любимец, той ще се разгонва 2-3 пъти в годината. И ще направи всичко възможно да избяга и да си намери любим или любима. Внимавайте с женските котки, ако не искате да отглеждате по 3 котешки поколения годишно. Най-доброто е да намирате партньор на котето си, ако е мъжко, за да задоволите нагона му и да няма причина да бяга от дома. С женските котки, ако не може да се грижите за десетки малки котенца, които ще се появят само за една година, е много по-сложно.

4. Промени в дома

Ремонт, разместване на покъщнината, промяна на стаята на котката, цялостно преобзавеждане също могат да доведат до бягство и да бъдат отговор на въпроса защо котките бягат от дома. Мъркащите писани не обичат промените. Те се привързват към дома и промените ги карат да се чувстват несигурни, да не могат да познаят дома си. Това съвсем естествено ги тласка към бягство. Ако правите ремонт и обзавеждате, променяйте стаята на котката малко по малко. По мебел на седмица, за да свикне и да не се налага да я търсите из града.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са 5-те езикаа на стреса и как да разбереш кой е твоят

6 причини, поради които никога не трябва да взимате котката и кучето си в леглото

Как да почистите ушите с пероксид: съвети, препоръки и правила

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com