Защо кръвта е червена на цвят?

6902
Защо кръвта е червена на цвят?
Снимка: iStock

Червеният цвят на кръвта се формира поради наличието на еритроцити – червени кръвни клетки, които съставляват около 40-45% от общия обем (хематокрит). Един еритроцит се състои от 60% вода и 40% твърда част.

Ето какво ни разяснява д-р Бруно Камара. 

Кръвта е червена, защото много от нейните клетки съдържат пигмент, наречен хемоглобин. Той е богат на желязо, което се окислява, щом получи кислорода, който вдишваме - и придобива червен оттенък. Кръвта може да бъде яркочервена (артериална кръв) или по-тъмночервена (венозна кръв). Причината е, че отначало тя пренася по артериите кислород до клетките, а впоследствие получава въглероден двуокис, който клетките произвеждат - това я окислява и прави по-тъмна.

Мнозина хора си мислят, че цялата кръв на света, при всички живи същества, е червена. Обаче не е така. В природата има най-малко три различни цвята на кръв и те могат да се изменят в зависимост от външни химични фактори и от реакции, които се случват в организма.

Тази отвара разрежда кръвта и укрепва кръвоносните съдове

Червена кръв

Червена кръв тече във вените на всички бозайници, птици, риби, земноводни и влечуги. Цветът й се дължи на хемоглобина в червените кръвни клетки, който им помага да пренасят кислород в тялото. В хемоглоба са налице железни йони - именно тяхната комбинация с кислорода придава на кръвта червен цвят. Когато кръвта е наситена с кислород, тя има яркочервен оттенък.

Артериалната кръв е яркочервена, дори черешова и обикновено тече близо под кожата. А когато след порязване или одраскване започне да тече тъмночервена, почти виненочервена – това вече е венозна кръв. Те се различават по цвят, тъй като хемоглобинът леко променя структурата си в зависимост от това дали пренася кислород или въглероден двуокис. И в резултат на тази промяна в структурата, тя започва да абсорбира и отразява по малко по-различен начин слънчевите лъчи – така нюансите на кръвта стават различни.

Известен е случай, когато от крака на 42-годишен канадец при операция изтекла тъмнозелена кръв. След като се съвзели от учудването си, лекарите установили, че хемоглобинът на пациента съдържа не само желязо, но и сяра, вероятно от дългосрочен прием на лекарства, съдържащи този елемент. В резултат на това химическата реакция изменила структурата на хемоглобина, а оттам и цвета на кръвта.

Тези симптоми издават, че кръвта ви е започнала да се сгъстява

Синя кръв

Синята кръв, противно на литературната метафора, тече не във вените на аристократите, а в телата на октоподи и други мекотели, на скорпиони, паяци и някои червеи. Всъщност в тялото им тя е безцветна, но при контакт с въздуха става синя и дори може да свети слабо в тъмното. Синият цвят на кръвта се обуславя от аналога на хемоглобина - хемоцианин. Той съдържа не желязо, а мед. Влизайки в контакт с кислорода, медта се окислява, придобивайки синьо-зелен оттенък. Същият химически процес се наблюдава при „бакърените“ съдове, когато медното покритие влезе в досег с кислорода от въздуха и се получава синьо-зеленикавата патина.

Жълта кръв

Кръв с жълт, както и с бял, и със зелен цвят, се среща главно при насекоми. Но тази течност носи друго назване – "хемолимфа"; като изпълнява едновременно хранителни и имунни функции. При много насекоми тя не участва в газообмена, в нея няма еритроцити, следователно няма какво да влезе в контакт с кислорода. В зависимост от насекомото, хемолимфата може да бъде бяла, прозрачна, зеленикава или жълта.

Внимание! Тази статия е само за информация. По проблемите, третирани в нея, се съветвайте с професионален специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com