Защо купидонът е символ на любовта?

5606
Защо купидонът е символ на любовта?
Снимка: iStock

Купидон завинаги е свързан с Деня на влюбените, но колко знаете за този пухкав митичен сватовник?

С наближаването на Деня на Свети Валентин има една фигура, която вероятно ще видите навсякъде, където погледнете. Няма да можете да го пропуснете, докато планирате идеи за Свети Валентин и търсите перфектните подаръци и цветя за празника. Точно така: говорим за този крилат воин на романтиката, Купидон. Въоръжен с надеждния си лък и стрели, Валентин Купидон се движи около облаците, нетърпелив да прави любовни връзки, където и да отиде.

Влюбване или любов - каква е разликата според психолозите

Влюбването е началната фаза на процеса, която може да прерасне в любов, но може и да приключи по-рано. Това обясни невропсихологът Юлия...

Но колко наистина знаете за тази връзка на любовта?

Среща отдалеч за Св. Валентин – за половинките на разстояние

Защо Купидон е бебе?

Купидонът на Свети Валентин, който лесно можете да си припомните, е интерпретация на Ерос, гръцкия бог на любовта. Той се появява като красив младеж в ранното изкуство и поезия, но през елинистичния период, който обхваща 323 г. пр.н.е. до 31 г. пр. н. е. — той се е превърнал в пълничкото крилато дете, което познаваме и обичаме днес. Представянето на Ерос като дете и подчинен на майка му, е начин за ограничаване на силата, която се смята, че любовта има над нас.

И така, какво общо има Ерос с Купидон? Много, всъщност. Римляните претълкуват много гръцки митове и Ерос не е изключение. След като е приет от римската култура, той е преименуван на Купидон, което произлиза от думата за „желание“.

Въпреки че името му може да се е променило, римляните са запазили по-новото гръцко въплъщение на Купидон на по-малко заплашителното дете с пухкави бузи. Съвременните изображения често смесват Ерос и Купидон във версията на Купидон за Свети Валентин, която днес крещи „Честит Свети Валентин“.

Среща отдалеч за Св. Валентин – за половинките на разстояние

Сезонът на любовта пристигна и денят на любовта се втурва към нас с очакването на хиляди влюбени сърца. Ако се чудите как да организира...

Кой е богът Купидон?

Според римската митология Купидон е бог, роден от Меркурий, пратеникът на боговете, и Венера, богинята на любовта. Въоръжен с лък и стрели, той се раздава с любов и страст, като ги налага на жертвите си с убождането на стрела.

Гръцкият му колега има по-мрачен произход. Някои ранни истории твърдят, че Ерос е първичен бог, за който се смята, че е син на Хаоса. По-късно гръцката митология го определя като син на Афродита, богинята на любовта и красотата. Въпреки че самоличността на баща му е неясна, най-често се казва, че Ерос е син на Арес, богът на войната.

Подобно на римския бог Купидон, Ерос се занимава с любов и страст, прави пакости и си играе с животи, като пронизва хора и богове с омагьосаните си стрели.

Какво да очаквате от тези ЗОДИИ за Свети Валентин

Как Купидон стана талисман за Свети Валентин?

10 малки жеста, с които да поддържате пламъка и да си напомните защо сте заедно!

Любовните връзки не са лесни в повечето случаи. Да не кажем във всички. Ако искаме да развием отношенията си с настоящия си партньор, и...

В продължение на векове 14 февруари е бил разглеждан като празник на романтиката, оттук и шоколадите на Свети Валентин и романтичните ресторанти. Купидон вероятно изглежда подходящ за представяне на празника.

Въпреки пъстрото и сложно минало, безнадеждни романтици навсякъде се наслаждават на идеята за пакостлив, но добронамерен тик (този, който сега използва силата си за добро, вместо за зло), който се носи наоколо и съпоставя онези, които са предназначени да бъдат сродни души. Това без съмнение е допринесло за издръжливостта на Купидон за Свети Валентин.

Източник: Encyclopaedia Britannica: “Cupid”

Mythology Source: “Who is the Father of Eros?”

National Gallery of Art: “Apollo Pursuing Daphne”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...