Защо мухите си търкат краката?

11176
Защо мухите си търкат краката?
Снимка: Pixabay.com

Малко факти за мухите

Едно от най-досадните насекоми по света е мухата. Домашната муха е най-разпространеният вид сред 120 000 вида мухи. Тя вирее навсякъде по света, където има хора. Домашната муха съществува от над 65 милиона години. Тя е сред най-големите вредители, защото се възпроизвежда много лесно и предава множество инфекции и бактерии. Но има и едно предимство: полезна е, защото ускорява процеса на разграждане на органичните отпадъци.

Женските снасят до 500 яйца през живота си. Яйцето се превръща в ларва, ларвата става какавида, а какавидата се трансформира във възрастна муха. Целият този цикъл продължава 10 дни. Домашната муха има изключително висок репродуктивен капацитет. Ако нямат врагове, мухите и тяхното потомство ще покрият всички континенти до височина 5 метра само след няколко месеца възпроизводство.

Защо мухата си търка крачетата?

Ако наблюдавате внимателно муха, ще забележите, че след като кацне върху храната ви или върху нещо друго, започва да си търка крачетата. Чудите ли се защо? Като, че ли се почиства. Точно така - мухата се “мие”. Изглежда, че мухата си търка крачетата винаги, когато почива. Струва ви се странно, че полага толкова усилия да се чисти, тъй като това е едно от насекомите, които разнасят най-много бактерии и инфекции.

Какво разкрива за вашия характер, страхът от определени животни?

Защо мухата се почиства?

Мухата почиства мръсотията от крачетата си, но не от хигиенни съображения. Тя непрестанно снове между храната, с която се храни и фекалиите, където е родена и ще снесе своите яйца. Цикълът на домашната муха е един и същ всеки ден: мръсотия - храна- мръсотия - храна и т.н. Ако една муха кацне близо до вас, наблюдавайте я добре. Най-напред започва да търка предните си крачета. Едновременно почиства ръцете и крилете си. След това започва да търка и задните си крачета.

Мухата - пример за хигиена?

Методът на почистване е толкова детайлен и систематичен, че учени от Университета в Аризона предложиха мухите да се включат, като пример за хигиена сред децата от детските градини.

Как се почистват мухите?

Една муха, която е потънала в мръсотия, може да отдели 15-20 минути в миене на малкото си тяло. Тъй като тя използва само краката за тази дейност, има нужда от ефективен план.
Учените са открили серия от почистващи движения, с които мухите се почистват. Често започват от главата и продължават към останалите части на тялото.

Кои животни носят късмет и пари в дома

Лепкави крачета

Всъщност мухата се почиства не заради стремеж към хигиена, а поради необходимост. На върховете на крачетата си тя има специални малки възглавнички, наречени пулви, които са покрити с микроскопични косми. Именно от тези косми мухата отделя лепкава мазна течност, която представлява смес от въглехидрати и мазнини. Тази течност дава възможност на досадното насекомо да се “залепва” дори и за най-гладките повърхности. Мухите почистват крачетата си, за да могат лесно да се придвижват по повърхности и да не падат от тях, включително стъкло, огледала, тавани.

Обонянието им е в крачетата

На върха на крачетата си мухите имат специални органи, с които усещат вкус. “Обонятелните” им органи са не на хоботчето, а в краката. Затова им се налага често да почистват крачетата си, за да подсилят обонятелните си способности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?
Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Какво да направите, ако приятелят ви е достатъчно голям, но може да ви бъде баща? Приятели и роднини те гледат накриво, защото гаджето ти е по-близо...