Защо рибите не се срещат на дълбочина под 8000 метра?

31884
Защо рибите не се срещат на дълбочина под 8000 метра?

Според ново проучване рибите в океаните не се срещат на дълбочина под 8200 метра. До скоро обаче причината за този факт бе неизвестна, но явно учените са открили отговора.

Всички риби си имат предел на издръжливост на организма им. Акулите например не могат да се срещнат под 4000 метра дълбочина. Явно 8000 метра е пределната дълбочина за която и да е риба. Обяснението обаче е доста интересно.

Пастор забрани на посещаващите службите му жени да носят бельо

Действието се развива в Кения, а въпросният пастор явно доста е подценил интелигентността на хората. Според вярващите пасторът забрани...

Екип от биолози е установил, че границите на издръжливост на дълбочина при рибите се определя от въздействието на триметиламин N-оксидът (TMAO) – вещество в клетките на рибите, което предпазва протеините при високо налягане.

Поради факта, че рибите се нуждаят от все по-големи количества TMAO при отиване по-надълбоко, се увеличава и количеството солена вода, по време на процеса на осмоза (спонтанно преминаване на водни молекули през пропусклива преграда от страната с по-ниската им концентрация към страната с по-високата им концентрация).

На по-големи дълбочини се увеличава количеството на TMAO, което води до преобръщане на процеса на осмоза. Това от своя страна води до подуване на мозъчните клетки и нарушаване на процесите им.

За тестване на тези твърдения учените са изследвали нивата на TMAO при риби, които са били достигнали дълбочина от 7000 метра при опит в Нова Зеландия. Техните твърдения са се оказали верни. Развивайки теорията си още малко те са открили, че осмозата се нарушава по естествен път именно при дълбочина под  8200 метра.

Банков обирджия помоли таксито му да го изчака отвън

Обирджията не само взел такси да го закара до банката, но решил също, че после ще избяга с него. Шофьорът на таксито обаче сигурно е о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com