Защо са изчезнали динозаврите от нашата планета?

907
Защо са изчезнали динозаврите от нашата планета?

Като най-големите обитатели на фауната на всички времена, обитавали някога планетата, динозаврите будят интерес не само у децата и любителите на темата, но и у учени и изследователи, работата на които по изследване на открити вкаменелости, проучване на размерите и начина на живот на динозаврите, не е приключила.

И макар да не са ясни много факти и въпроси, свързани с динозаврите, макар да не е ясно със сигурност кой е най-големият динозавър, тъй като определяне на размери въз основа на открити фрагменти, а не на цял скелет, е трудна задача, предполагаща опасност от допускане на много неточности и грешки, учените са единодушни за причината за изчезването на динозаврите. Или почти… Защо са изчезнали динозаврите въпреки гигантските размери, предполагащи сила, устойчивост и правещи ги трудни за убиване, е любопитен въпрос.

Защо са изчезнали динозаврите?

Едно от най-масовите измирания на животински видове на планетата е това на динозаврите в края на периода Креда. Видове динозаври са изчезвали и измирали и преди това – при промяна на климата и условията на живот тези, които не са успявали да се адаптират, изчезвали, но другите продължавали да се развиват, появявали се и нови видове.

Тоест очевидно не е невъзможността на динозаврите да се адаптират причината за масовото им измиране и изчезването на всички видове за кратко време, без да се появят нови видове динозаври. Защо са изчезнали динозаврите така внезапно, каква би могла да е причината, довела  до това?

Динозаври vs. глобалното затопляне. Справяли са се по странен начин

Преди 66 милиона години за кратко време внезапно са изчезнали не само динозаврите, но и много видове големи морски влечуги и амонити. Това предполага настъпването на неочаквано събитие, довело до такива внезапни и драстични промени, с които живите организми не могат да се справят и да се адаптират към тях толкова бързо, колкото е нужно за оцеляването им. Някакво катастрофално събитие би трябвало да е в основата на това изчезване, но тъй като говорим за 66 милиона години преди нашето време, дали учените са в състояние да го идентифицират?

Оказва се, че има сравнително единомислие около причината за измирането на толкова много видове и въпроса защо са изчезнали динозаврите. Мнозинството учени сочат като причина сблъсък на астероид в Земята като главен виновник, довел до измирането на динозаврите и други видове. И въпреки сравнителното единомислие по темата, тя остава отворена и се прокрадват и съмнения в истинността на това твърдение, както и други мнения и предположения, които биха били адекватен отговор на въпроса защо са изчезнали динозаврите като вулканична дейност например.

Вулканични изригвания, които са причинили мащабна промяна на климата, също може да са били замесени в изчезването на гигантите според някои от учените, но това твърдение е по-слабо застъпено и по-малко разпространено и обсъждано от предположението за астероид.

Днес обикновено като причина за измиране на динозаврите ще чуете именно сблъсък на астероид със Земята. Дали това обаче е наистина така времето ще покаже, а може и да замълчи по темата. Когато говорим за събития, случили се толкова назад в миналото, винаги е възможно ново откритие, нови доказателства да подскажат или докажат нещо различно и да разбият на пух и прах „истини“, с които човечеството е живяло дълги години.

5 въпроса с отговори за динозаврите

До настъпване на подобен момент с нови открития обаче, ако такъв изобщо настъпи, причината за измирането на динозаврите и на други гигантски видове, живели в края на периода Креда, остава именно астероид, блъснал така Земята, че променил завинаги нейния облик и този на обитателите ѝ.

Живите динозаври

Ако погледнем по-задълбочено на темата, ще открием, че всъщност не всички динозаври са загинали в онзи момент, както сме свикнали да четем/учим/чуваме. Оказва се, че птиците, еволюирали от група месоядни динозаври, наречени тероподи, са оцелели. Древните птици приличали много на динозаври макар да са малки и пернати и реално са били динозаври. Именно тези летящи динозаври – птиците – са останали живи и еволюирали, като на мястото на зъбите им се появили клюнове.

А естественият въпрос, който всички си задават – защо птиците-динозаври са оцелели все пак, когато всички други видове динозаври са измрели, няма доказан научно отговор, но се предполага, че комбинацията от техния малък размер, факта, че могат да ядат различни храни, както и способността им да летят, са причините за оцеляването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаци на съдбата: 7 знака, че животът ви се променя към по-добро (въпреки че мислите обратното)

11 най-безполезни неща, които държите вкъщи от години

Кои мъжки намеци крещят, че те харесва?

Как се пише: учудване или очудване?

Кога се слага йод във водата на кокошките?

Кои признаци подсказват, че сиренето е развалено?

Досадни грешки при домашното боядисване на коса, които лесно могат да се избегнат

Начини за защита на кожата на лицето, тялото и косата от ултравиолетова радиация

Защо някои органи при хората са по двойки?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно