Защо се прави филиране на косата?

22400
Защо се прави филиране на косата?
Снимка: iStock

Филирането се препоръчва, ако на прическата липсва обем или, обратно, е необходимо да се коригира прекомерната дебелина на косата.

Защо е необходимо филиране?

Филирането е предназначено да изглади острите линии на подстригване, скривайки правите разрези на кичури. Често фризьорът предлага тази процедура като довършително докосване, но изборът, разбира се, зависи от клиента.

Въпреки че тази процедура технически намалява дебелината на косъма, тя често се използва при фина коса, особено при къси прически. Смята се, че селективното подстригване в корените предотвратява прилепването на кичурите към скалпа, като по този начин осигурява визуален обем на прическата.

В случай на дълги подстригвания, изтъняването на краищата изглажда линията на подстригване, придавайки й по-естествен вид. Същото важи и за бретона, особено при креативните „накъсани“ прически, където няма място за прави изрезки.

Плюсове и минуси на филирането

Във всеки случай изборът дали да се филира или не ще зависи не само от вида на подстригването, но и от вида на косата на клиента. За дебели и тежки прави нишки с тъмен или червен цвят, тази процедура ще добави лекота и ще помогне да се реализира желаната форма на прическата. Това може да се отдаде на безспорните предимства на процедурата.

Топ 5 на най-бързите и лесни прически за всеки ден

Няма да пречи и при дълга кафява коса, която не е особено гъста и обемна. В този случай задачата на филирането е да придаде на прическата лекота и умишлена небрежност.

Не се препоръчва филиране на светли и тънки коси. Една вече не твърде обемна прическа може да загуби още повече външния си вид поради изкуствено изтъняване. Освен това разделените краища с различна дължина допълнително ще развалят външния вид на косата ви.

Това важи и за коса, отслабена от къдрене или радикално изсветляване. Филирането на такава прическа означава лишаване от обем и предизвикване на появата на разцепени краища. Това е основният недостатък на тази обработка.

Видове филиране

Филиране в самите корени

Това филиране придава обем на прическата, но в същото време я прави по-малко плътна. Използва се и когато трябва да подчертаете кичури. Тази процедура се извършва на доста гъста коса.

До краищата

Използва се главно за предотвратяване от наелектризиране на краищата на косата в различни посоки след подстригване. Освен това изглажда преходите при различни дължини на косата. Филирането може да се извърши както на всички краища, така и на отделни части от косата. Най-често майсторите го правят на бретон и темпорални нишки.

По цялата дължина

Този вид филиране се използва, когато косата е твърде гъста и тежка. Прави се, за да придаде форма и да изсветли масата на косата.

С умело филиране можете да освежите прическата си, без да правите драстични промени в дължината на косата. Ако косата ви е раздвоена и изглежда небрежна, тогава лекото изтъняване ще й помогне да придадете по-здрав вид. Експертите препоръчват да изтънявате косата си, когато я отглеждате, ако имате проблем с накъсаните краища.

Топ 10 на подмладяващите къси прически за жени над 40

Неправилно извършената процедура може да причини много проблеми.

Неправилното филиране може да превърне главата ви в глухарче. Фрезованите краища няма да лежат в желаната посока, а ще настръхнат в различни посоки. И не можете да направите нищо по въпроса, ще трябва да промените прическата си. И, разбира се, фризьора.

Филирането се извършва основно с филировъчни ножици. Някои професионалисти правят това с помощта на обикновени ножици. Неправилно профилираната коса може да започне да се цепи с тревожна скорост.

При непрофесионален подход, желаейки да постигнете допълнителен обем чрез изтъняване на косата, можете да я загубите напълно. Ако нямате много гъста коса, тогава се доверете само на доверен фризьор, за да й придадете обем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...