Защо се стряскаме, когато заспиваме или насън?

3265
Защо се стряскаме, когато заспиваме или насън?
Снимка: iStock/Guliver

Забелязали ли сте странни потрепващи движения, докато заспивате? Или може би вашият съпруг или съпруга започва да „подскача“ на леглото в съня си? Експерт обясни защо това се случва и как можете да се справите с него.

Пълноценният и здравословен сън е в основата на вашето благополучие и продуктивен ден. Лекарите отдавна са се съгласили, че човек трябва да спи 7-8 часа. В противен случай ще се почувствате зле, различни хронични заболявания могат да се влошат.

Важно е обаче не само количеството сън, но и неговото качество. Последното може да бъде повлияно и от това как точно се държи човек насън. Ако той спи спокойно, не говори, не стене и не се обръща постоянно, тогава има всички основания да се смята, че е в дълбок сън. Но има хора, които в момента на заспиване или през цялата нощ „потрепват“, създавайки дискомфорт както за себе си, така и за спящия до тях.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Според експерта, когато човек потрепва в съня си, има смисъл да се говори за хипнагогия. Това е междинно състояние между бодърстване и сън.

„Хипнагогичният спазъм  е неволен мускулен спазъм, който се появява, когато човек започне да заспива. Важно е да се разбере, че това е напълно нормално явление и не представлява никаква опасност за здравето“, обяснява лекар.

Има три основни причини, които причиняват най-често хипнагогичния рефлекс.

·       Излишък от кофеин и други нервни стимуланти в тялото. Например, ако не обичате кафе, но пушите, тогава никотинът също ще служи като отличен провокатор. Тук може да се включи и алкохолът.

·       Вечерни интензивни тренировки. Нервната система се превъзбужда, така че сънят става неспокоен.

·       Силен стрес през деня. Разбирате, че е време за лягане, но мозъкът ви продължава да анализира събитията. Резултатът е неспокоен сън.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

За да се отървете от неприятните потрепвания, д-р Уитингън съветва да се откажете от вредните навици, да пиете кафе само сутрин и правете силови или кардио тренировки сутрин или поне 4-5 часа преди лягане.

Йога, пилатес или стречинг са чудесни за вечерни дейности. Между другото, те ще ви помогнат да се отървете от натрупания през деня стрес и да отпуснете тялото си.

„Някои хора, които често изпитват хипнагогични спазми, развиват прекомерна тревожност. Това води до влошаване на качеството на съня и проблемът не се решава“, заключава експертът.

Защо не мога да заспя?

Понякога проблемите със съня се появяват не заради нервност, а по други причини. Например, ако сте яли твърде много въглехидрати за вечеря, може да не успеете да заспите веднага. Ето защо, вечерта е по-добре да се отдадете на зеленчуци, плодове и кисело мляко без захар.

Вашият смартфон също прогонва съня: опитайте се да не използвате джаджи два часа преди лягане. Между другото, също е по-добре да не гледате телевизия преди лягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com