Защо удоволствието от секса изчезва с годините

10316
Защо удоволствието от секса изчезва с годините
Снимка: Thinkstock/Guliver

Нищо не е по-дразнещо за авторката Кони Голдман от стереотипите за възрастните хора и секса – особено този за това, че възрастните хора не правят секс. „Хората виждат по-възрастна двойка, която току-що се е омъжила или която се държи за ръце, и казват: „О, колко сладко“, каза Голдман, бивш продуцент на обществено радио. — Това е омаловажаване.

Вече пенсионирана, Голдман прекарва голяма част от времето си, опитвайки се да се противопостави на тези стереотипи. „Съществува идеята, че всички стари хора си приличат, но моят опит в интервюирането на стотици възрастни е, че всяка връзка е уникална и различна“, каза Голдман, чиято книга „Любов в края на живота: романтика и нови отношения в по-късни години“ включва интервюта с 22 двойки за техните връзки.

Признаци, че сме пристрастени към секса

Пристрастен към секса - ще ви кажем какво причинява сексуалната зависимост, какви симптоми се проявява и какви терапевтични възможности...

"Мога да ви кажа, че сексуалното влечение и романтичните чувства не изчезват с възрастта. Може да не е онова много горещо страстно чувство, което сте имали, когато сте били на 19, но със сигурност не е изчезнало", каза Голдман. „Намираме начин да изразим чувствените си чувства, да не говорим за привързаността си.

Проучванията я подкрепят. Проучване, проведено от AARP, установи, че сексуалното желание е дълбоко сред хората на 50-те, 60-те, 70-те години и след това.

На всяка възраст сексът може да помогне за укрепване на интимните отношения, като същевременно облекчава стреса и подобрява цялостното здраве. За възрастните, сексът може също да възстанови чувството за жизненост, казва Ерика Гудстоун, доктор, сертифициран секс терапевт и лицензиран съветник по психично здраве, която работи с много по-възрастни двойки и необвързани. "Това е част от това да си наистина жив."

За съжаление, много по-възрастни хора пропускат секса и всичките му предимства, дори ако жадуват за този вид физическа интимност. Те може да имат физически проблеми, които правят секса труден или болезнен, или може просто да са загубили интереса и желанието си. Но тези пречки не са толкова сериозни, колкото бяха преди. Благодарение на новите лечения - и новата оценка на значението на секса в по-късните години - по-възрастните хора често избират да направят секса трайна част от живота си.

Сексуални пречки при възрастните

5 признака, че ви куца сексуалният живот

Съществуват 5 сигурни признака, че нещо липсва в сексуалния ви живот. 1. Спалнята ви се е превърнала в електронен офис.  Ако ваш...

Разбира се, сексът за днешните 70- и 80-годишни вероятно не е същият като преди. Както се съобщава от медицинските клиники на Северна Америка (MCNA), неизбежните телесни промени от стареенето могат да повлияят на сексуалния живот на всички възрастни хора. По-възрастните мъже и жени са склонни да се нуждаят от допълнително време - и допълнително докосване - за да се възбудят. И мъжете, и жените може също да се нуждаят от допълнително време, за да постигнат оргазъм.

Отчасти виновни са и хормоните. Секрецията на тестостерон, хормон, който подпомага сексуалното желание както при мъжете, така и при жените, постепенно намалява с възрастта. Жените след менопауза също губят естроген, биологична промяна, която може да повлияе на сексуалността на жените.

„Сексуалното ми желание е различно“, отбеляза Кони Голдман по време на нашето интервю. "Бях изненадана от промените, но се научих да ги приемам заедно с другите промени, които идват с годините."

Определението за "секс" може също да се разшири с течение на времето, казва Голдман. „Поради някои физически ограничения, не бих казала, че моят партньор и аз имаме същия вид полов акт, който можехме да имаме едно време“, отбелязва тя, „но няма разлика, защото сме в състояние да удовлетворим един друг по други начини."

Така че дори когато хормоните паднат, желанието може да остане силно. „Мозъкът е най-големият полов орган“, казва терапевтът Гудстоун. На всяка възраст очакванията за добър секс могат да бъдат самоизпълняващо се пророчество, казва тя. И както съобщава MCNA, някои жени в постменопауза всъщност имат по-голям интерес към секса от всякога, защото не е нужно да се притесняват, че ще забременеят.

Оргазъм от първия път: какво влияе върху интереса на жената към секса

Първото сексуално преживяване на една жена се отразява на нейното либидо в бъдеще според канадски психолози. Смята се, че жените по при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Как се пише: убедително или обедително?
Как се пише: убедително или обедително?

Думата се изписва правилно по следния начин - убедително, също и убедителен, убедителна, убедителни. Как се пише: обяснение или обеснение? Примери:  Моят...