Защо водата в аквариума става мътна?

2179
Защо водата в аквариума става мътна?
Снимка: Pexels

Мътността на водата в аквариума - една от често срещаните неволи както на начинаещите, така и на опитните акваристи. Причините за този проблем са много: от бактериално огнище до неправилно хранене на обитателите на домашния "резервоар".

Защо водата в аквариума става мътна?

Мътна вода в аквариума - това е неестетично и, освен всичко друго, много опасно за здравето на рибите. Това неприятно явление може да се случи по няколко причини. Неправилни грижи за аквариума, гниещи водорасли, наличие на гнилостни бактерии, свръхпопулация, прехранване на рибите - това са само най-честите причини за мътната вода.

Този проблем може да възникне заради суспендирани малки частици почва, които се образуват поради небрежно наливане на прясна вода в аквариума. Това е съвсем безвредно помътняване, след известно време то ще изчезне от само себе си, когато суспендираните частици потънат на дъното на аквариума.

Доста често водата е мътна, когато за първи път пускате аквариума в експлоатация. Това се дължи на факта, че в нея все още не е установен биологичен баланс. В този случай не е необходимо да предприемате никакви мерки. Трябва да изчакате малко и водата сама ще стане прозрачна.

Мътността на аквариумната вода може да се дължи на дефектна или лошо проектирана пречиствателна система. В аквариума трябва да има филтър. Това е особено важно, когато в него има много риби.

Мътна вода в аквариума: какво да правим

Водата в аквариума винаги е жива. Състоянието ѝ е резултат от взаимодействието на нейните обитатели, включително водораслите. Ето защо възстановяването на водата изисква време и компетентен подход.

Като начало е необходимо да се установи точната причина за тази неприятност. Ако коренът на проблема се крие в пренаселеността в аквариума е необходимо спешно да се намали броят на обитателите му или да се подобри системата за пречистване, като се закупи по-мощен филтър. Той ще помогне за поддържане на биологичното равновесие. Особено опасно е пренаселването в аквариуми, които не са оборудвани със системи за пречистване и аериране. Водата в тях бързо става мътна и рибите в нея просто се задушават.

Гледането на аквариум с рибки успокоява и понижава кръвното налягане

Ако на дъното на аквариума постоянно се утаяват остатъци от храна, нейното количество трябва да се намали. Запомнете: трябва да се дава само толкова храна, колкото рибите могат да изядат наведнъж, и нито грам повече! Тук важи правилото, че е по-добре да не се хранят достатъчно, отколкото да се прехранват.

Можете също така да добавите в аквариума дънни риби, които с удоволствие ще изядат остатъците от храната. Това обаче е възможно само когато обемът на аквариума ви позволява да го направите, в противен случай ще постигнете пренаселеност и ще обезсмислите всичките си усилия да отстраните проблема с мътността на водата.

Сред акваристите съществува желязно правило - един сантиметър тяло на рибата изисква един литър вода. Оказва се, че в десетлитров аквариум можете да населите само две или три риби със средна дължина на тялото.

Гниещите бактерии са друг враг на чистотата на аквариума. Обикновено те се появяват, когато има прекалено много храна. Ако намаляването на порцията храна не е помогнало, можете да опитате да не храните рибките два или три дни. Това разтоварване няма да донесе на обитателите на аквариума вреда, по-скоро ще им бъде от полза. За всичко останало гнилостните бактерии, лишени от източник на храна, просто умират.

Важно значение има и почистването на аквариума. Почистването на аквариума трябва да се извършва разумно. Много начинаещи акваристи при мътност на водата прибягват до драстични мерки - напълно я подменят. В този случай от аквариума се отстранява не само цялата вода, но и рибите, водораслите и почвата. Последният се измива старателно, почти се стерилизира, а понякога дори се заменя с нов. Резултатът - водата в аквариума става прозрачна. Вярно, не за дълго: месец по-късно тя отново е безмилостно мътна! За всичко останало обитателите му в резултат на такова генерално почистване изпитват огромен стрес. За тях този подход е като наводнение, земетресение и пожар взети заедно.

Не е нужно да се подменя цялата вода! Достатъчно е веднъж седмично да източвате няколко литра вода от аквариума и да я заменяте с прясна. Почвата в аквариума трябва да се почиства със специално устройство - сифон. Като спазвате това просто правило, можете лесно да поддържате водата в аквариума чиста за дълго време.

Проблемът с мътната вода може да бъде причинен от бързото развитие на "лоши" водорасли. Ако на дъното на аквариума постоянно се натрупват остатъци от храна или "езерцето" получава много светлина, в него могат да започнат да растат опасни водорасли, популярни като "черна брада".

5 съвета за рибите в аквариум

Да се отървете от тази напаст не е толкова лесно, но е възможно. В това ще помогнат сифонирането на почвата, честата смяна на водата, както и засаждането в аквариума на висши растения и охлюви. Последните обичат да се хранят с водорасли, включително и с "лоши". С течение на времето "черната брада" ще изчезне, а водата ще бъде чиста.

Не допускайте загниване на аквариумните растения. При образуване на потъмняване и оскъдност те задължително трябва да се отстранят.

В борбата с мътната вода можете да използвате химически препарати. Те обаче трябва да се използват с повишено внимание, в противен случай обитателите на аквариума не могат да издържат на такава атака и умират.

Мътност на водата в аквариума - естествен процес, от който не е необходимо да се страхувате. Следвайте горните съвети и вашият аквариум винаги ще бъде чист, а обитателите му, държани в комфортни условия, ще бъдат щастливи и здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com