Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо замръзва външното тяло на климатика?

01 декември 2023, 16:28 часа

Ако знаем как да изберем, поддържаме и да се грижим за климатика, той се нарежда сред най-икономичните и подходящи за отопление уреди за дома и офиса през зимата. Липсата на познания по темите, свързани с поддържане и поведение на климатика през студения сезон, както и пренебрегване на препоръките за грижа и отлагане на профилактиката, могат да ви изиграят лоша шега и да ви оставят без отопление в средата на най-лютата зима или най-малкото уредът да харчи много ток, а да не е ефективен.

Това прави грижата за климатика от ключово значение, за да може да се радвате на топлината му и на икономичната му работа през студения сезон. Един от най-честите проблеми, свързани с работата на този уред, е замръзването на външното тяло. Защо замръзва външното тяло на климатика и как да се справите с проблема вижте сега.

Защо замръзва външното тяло на климатика и какво да правим?

Отговорът е по-сложен, отколкото сме очаквали, а причините могат да бъдат както свързани с повреда, така и следствие от самия начин на работа на уреда. Ако няма достатъчно топъл въздух, който духа през намотката на изпарителя, за да пренесе топлината, хладилният агент няма да се превърне в топъл газ.

3 грешки при климатиците през лятото, които всички допускаме

Вместо това хладилният агент замръзва –  в намотката на изпарителя или в тръбопровода. Тоест причината се корени в лошия въздушен поток. Той обаче, от своя страна, се дължи на различни фактори. Различни могат да бъдат причините за лошия въздушен поток. И трябва да откриете точната причина за конкретния случай, да я разрешите, за да подобрите въздушния поток и да преустановите замръзването на климатика. Сред тях са:

-          Запушени въздушни филтри. Натрупване на мръсотия върху филтъра блокира потока на топъл вътрешен въздух.

-          Блокирани или затворени вентилационни отвори също могат да бъдат причината. Като те могат да бъдат блокирани дори от мебели или завеси.

-          Запушени тръбопроводи. Тяхната задача е да отведат водата далеч от студения хладилен агент. Ако обаче тези тръбопроводи са запушени и не могат да свършат работата си, то водата замръзва.

-          Повреден вентилатор. Ако въздухът, издухан от вентилатора, е недостатъчен или вентилаторът  изобщо не издухва въздух, ще замръзне намотката на изпарителя и уредът ще преустанови своята работа.

Колко ток харчи един климатик през лятото?

Отговорът на въпроса защо замръзва външното тяло на климатика може да се обясни и с начина му на работа. През студените месеци, когато уредът е включен на режим отопление, перката на външното тяло издухва студен въздух. Така се образува влага, която кондензира върху външния топлообменник, което води до заскрежаване. Това обаче не е предходната ситуация, която разгледахме и при която причината за замръзване е грешка или повреда в уреда.

В случая говорим за нормални процеси, които се дължат на начина на функциониране на климатика. Това съвсем не означава, че трябва да оставите външното тяло на климатика замръзнало. Ако външното тяло е замръзнало, това ще намали ефективността на уреда, тоест по-трудно, бавно ще отоплява, ще изразходва електрическа енергия, но няма да се радвате пълноценно на топлината.

Има решение за този проблем и всеки собственик на климатик трябва да го знае, за да не позволи разхищение на енергия, а да стои в недостатъчно отоплено помещение.

Какво да направим, ако е замръзнало външното тяло на климатика?

Открихме защо замръзва външното тяло на климатика, но това не решава проблема ни, нали? Вижте как може да го разрешите и сами, без да са ви нужни майстори. За да се избегне тази ситуация – замръзване на външното тяло на климатика, е проектиран режим за саморазмразяване (Defrost), който ефективно разтопява натрупания скреж. Използвайте го през зимата, за да гарантирате ефективната и безпроблемна работа на уреда.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес