Знаете ли, че захарта е вредна и за косата?

6143
Знаете ли, че захарта е вредна и за косата?
Снимка: Pexels

Ако консумирате всеки ден захар или захарни изделия, това може да доведе до пристрастяване, колкото и да не ви се вярва. Хубавото е, че този лош хранителен навик е напълно поправим. Захарта причинява различни възпаления, които могат да доведат до сериозни проблеми и дори болести.

Едни от тях са кожни болести, затлъстяване, диабет, проблеми със сърцето и ракови заболявания. Според различни проучвания едно от влиянията на захарта е и върху косата. Ако консумирате захар в големи количества, то тя може да предизвика косопад. В следващите редове ще разберете и как го прави.

Храни за по-здрава и лъскава коса

Красива коса, която е дълга, лъскава и здрава? За да имате такава феноменална прическа, първо трябва да погледнете какво се озовава в ч...

Стареене на фоликулите

Високата консумация на захар причинява химическа реакция в организма, която се нарича гликиране. Тя засяга функциите и стабилността на протеините. Това от своя страна може да доведе до стареене на клетките, включително и на космените фоликули. В резултат на това косата започва да губи своя обем и да пада.

Дисбаланс на щитовидната жлеза

Още едно нещо, което прави захарта, е да доведе до разстройване на нивата на хормона инсулин, а оттам и на щитовидната жлеза. Тя от своя страна е отговорна за отделянето на хормони, които са отговорни за здравето и красотата на косата. Когато функцията на този орган бъде нарушена, това може до доведе до стареене на косата  и оттам на нейната загуба.

Дефицит на важни хранителни елементи

Рафинираните храни, които съдържат бяла захар, са шоколадови изделия, пакетирани лакомства, тестени закуски и други. Те нямат почти никаква хранителна стойност, но за сметка на това могат да ви донесат много излишни калории. В себе си те не съдържат витамини или други полезни вещества, а именно то това се нуждае косата. За да бъде здрава, тя има нужда от витамини C, D, E и желязо.

Как да подмладим косата си с 10 години

Възрастта на жената проличава по много различни начини. Тя се изписва обаче най-вече на специфични места като деколтето и на ръцете. Та...

Ако тези важни елементи са дефицитни, то тялото не може да изпълнява правилно функциите си, сред които са растежа и възстановяването на косата. Учените са на мнение, че липсата на хранителни вещества от плодове, зеленчуци и риба са причината за появата на косопад.

Промяна в нивото на инсулин и тестостерон

Честото консумиране на храни със захар може да доведе до повишаване на кръвната захар. Това от своя страна води до нарушение на нивата на инсулин, кортизол и тестостерон. Учените от своя страна са установили връзка между повишените нива на тестостерон и косопада. 

Дори не само заради косата, ами и цялостно за здравето ви, не е добре да консумирате захар. Опитайте се да я ограничите и ще забележите колко по-енергични и дейни се чувствате, както и че имате по-добри резултати в работата, ученето и други дейности, които изискват съсредоточаване.

Ето защо не трябва да скубете побелелите коси

Какво правите, когато забележите сив или бял косъм в косата си? Вярно ли е, че отскубването на сивите косми ще умножи броя на белите и ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com