Знаете ли какво е старото име на Египет?

25386
Знаете ли какво е старото име на Египет?
Снимка: Iwo Bulski / Pixabay

От древни времена египетската цивилизация привлича вниманието на човечеството. Още в V в.пр.н.е. древногръцкият историк Херодот посещава страната и оставя подробно описание за нея. За гърците Египет е страна на чудеса, люлка на мъдрост, родното място на най-древните богове.

Египет или Арабска република Египет е една от най-посещаваните страни в света от туристи. Египетските пирамиди, мумиите в Музея в Кайро, Александрия, храмовете… всичко това привлича милиони туристи от цял свят.. 

Мистериозна царска гробница е открита в Египет

Група полски и американски археолози, работещи в древния египетски град Беренис, откриха елитна гробница с голям брой разкошни артефакт...

Египет ли е най-старата страна в света?
Около 3200 г.пр.н.е. Долен и Горен Египет се обединяват в единно кралство от крал Менес. Всъщност думата “менес” в Египет означава “основател”, а египтяните вярват, че името на владетеля е било Нармер Това прави Египет най-древната страна в света. Историята на страната датира от над 5000 години и впечатлява със своите фараони, храмове и гробници, които оставят следи върху цялата човешка цивилизация. 

А знаете ли какви са старите имена на тази магнетична страна?
Египет
Името произлиза от древногръцката дума Aígyptos през средно френски Egypt и латински Aegyptus. Превежда се като “Дом на душата на Птах”. В египетската религия Птах е бог-създател, покровител на занаятите, най-вече на скулпторите. Древните гърци идентифицират Птах с Хефест (Вулкан) - божествения ковач.
В “Одисея” Омир използва думата Aegyptus, когато говори за земята на Египет.

Миср
Това е днешното име на страната на арабски. Народите на Арабския полуостров и Близкия изток наричат Египет с името “Миср”, което означава град, населено място.

Кемет
Популярно древно име на страната е Кемет, което означава “черна земя”. Според учените това наименование произлиза от плодородната и черна почва край Нил, където е основано първото селище. Ежегодните наводнения на река Нил превръщат сухата пустинна територия в истински плодороден оазис. На двата бряга на Нил се простира ивица плодородна черна почва, която всяка година се наторява от наводненията на реката. Черната земя свършва внезапно, все едно пръст на божество е начертал граница и разделя рязко: от едната страна - живот, зеленина и растящ хляб, а от другата страна - смърт и безплодие на безжизнените пясъци, наричани Червената земя на пустинята.
Друго предположение е, че това означава “земята на черните хора”. 

Древен храм на Зевс е открит в Египет

Разкопки на древния египетски град Пелузиум (Тел ел-Фарма) са разкрили руините на храм на Зевс Касиос. На разположение на археолозите с...

Мизраим - името на Египет в Библията
Тази древна земя често се споменава в Библията с името “Мизраим” на иврит. Името идва от Мицраим, един от внуците на Ной. По времето на Авраам, Египет се превръща в житницата на света, а патриархът отива да живее там, когато настъпва глад в Ханаанската земя. Жената на Авраам имала за робиня египтянка Агар, която родила на Авраам син Исмаил. Той също се жени за египтянка. Яков и семейството му заживяват в Египет. След като евреите се избавят от египетското робство, взаимоотношенията им с египтяни не са чести.
В историята за Давид и Соломон, отново се споменава за Египет. Соломон се жени за египетска княгиня, но в петата година на сина му Ровоам, юдеите се подчинили от Сисак, египетски цар. Следват периоди на съюзничество или война с Египет, докато еврейският и египетският народ са покорени от асирийците.
В повечето издания на Библията под черта се отбелязва, че името “Мизраим” от иврит означава Египет.

Обединена арабска република (ОАР)
Тази вече несъществуваща държава е съюз между републиките Египет и Сирия. Основана е през 1958 г. и е първата крачка към пан-арабска нация. Причина за създаването е, че група политически дейци в Сирия се притесняват от завземането на властта от комунистите и търсят помощ от президента на Египет. Така се създава нов съюз със столица Кайро, а египетският президент Насър се самоназначава за президент но новия съюз. Египетските военни настъпват към Сирия и отстраняват заплахата от комунисти. Впоследствие се оказва, че новата държава е подкрепена именно от враговете си. Съветският съюз започва да продава оръжие на новата република с цел да запази своите съюзници. През 1961 г. ОАР се разпада след държавен преврат в Сирия. Само Египет продължава да носи това име до смъртта на Насър през 1970 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно