Знаете ли какво е старото име на Осло?

23682
Знаете ли какво е старото име на Осло?
Снимка: iStock/Guliver

Осло е една от най-големите столици в света. Намира се в северния край на живописния залив на Ослофиорд. Заема площ от 454 кв.км и обхваща 40 острова, 343 езера, 242 кв.км гори и над 8 кв.км паркове и спортни съоръжения. На тази огромна територия живеят едва 630 000 души.

Кратка история

Градът е основан през 1049 г. от норвежкия крал Харалд III.
Обявен е за столица на Норвегия около 1300 г. По това време започва строителството на крепостта Акерсхус, която днес е главна атракция в Осло. През 1397 г. кралствата на Норвегия, Швеция и Дания сключват т.нар. Калмарски съюз, в който Дания играе водеща роля. Монарсите се заселват основно в Копенхаген и Осло губи значението си, като се превръща в провинциален център.

През 1624 г. Осло е унищожен от голям пожар. Кралят на Дания и Норвегия Кристиян IV се заема с възстановяването на града. Започва изграждане на нов град със сгради от камък и широки улици. През 1824 г. се сключва съюз между Норвегия и Швеция и в Осло започва мощен политически и икономически подем. Норвегия постига независимост през 1905 г., като разтрогва съюза с Швеция.

През юли 2011 г. в Осло се извършват 2 последователни терористични атаки срещу правителството и политически летен лагер в Норвегия от крайно десния антиислямист и терорист Брейвик. Въоръжен стрелец, облечен като полицай, започва стрелба и убива 68 души, включително лични познати на министър-председателя в отговор на евентуална ислямизация на Европа.

Кой е най-студеният град на планетата? Отговорът ще ви изненада

Знаете ли кои са старите имена на Осло?

Старото име на Осло е Кристияния. Градът се нарича така от 1624 г. на името на краля на Датско-норвежката уния Кристиян IV. Именно той построява новия град след пожара и му дава ново име. По това време с името “Осло” се наричали бедните предградия, където бил разположен старият град. Кристияния бързо напредвала и се превърнала в най-големият град, изпреварвайки Берген.
През 1925 г. градът отново връща оригиналното си име Осло и бързо се възстановява след Втората световна война.

Българска следа в името на Осло

Не се знае точно какво означава името “Осло”. Една от теориите е, че идва от старонорвежки език и на него е кръстена голяма ферма, създадена от първите заселници.

По-романтично е обяснението за връзката между основателя на града Харалд Хардроде и голямата му любов - българската принцеса Радослава, наричана Ослава. В книгата на Кристофър Бъкстън “Радослава и викингският принц” се разказва за внучката на българския цар Самуил - Радослава и връзката й с принц Харалд, който кръщава града на любимата си Ослава.  

Любопитни факти за Осло

1. По-голямата част от територията на града се състои от гори.

Обширни девствени гори ограждат урбанистичното сърце на страната, а до тях може да се стигне само за половин час с обществен транспорт. Тук могат да се срещнат различни животински видове като рисове, вълци, бобри, мишки и елени.

2. Осло е обявен за “Европейска зелена столица” за 2019.

Норвегия може да е един от най-големите производители на газ и петрол, но столицата извършва истинска зелена революция. Общинският съвет на Осло изготви план, чиято цел е до 2030 г. да се намалят емисиите на парникови газове с 95%.

3. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Любопитни факти за каталунската столица Барселона, които ще ви удивят

4. Коледното дърво на площад “Трафалгар” е подарък от Осло.

Всяка година от 1947 г. Осло подарява коледно дърво на Лондон, с което изразява своята благодарност на Великобритания за подкрепата по време на Втората световна война. Дървото, обикновено 50-60-годишен смърч, се избира предварително сред гъстите гори около града. 

5. Град на островите

Центърът на града и по-голямата част от жилищните квартали са на сушата, но на територията на Осло има 40 острова. Някои от тях могат да се посетят с ферибот, който се движи на всеки час през активния летен сезон. Много местни жители имат малки вилички на островите и там прекарват ваканциите си.

6. В Осло има най-много електрически автомобили.

Благодарение на политиката за насърчаване използването на електрически автомобили, Норвегия води класацията по брой електрически автомобили. В града има над 50 000 регистрирани такива. Зарядни станции има не само на улиците, но и в много апартаменти.

7. Почти половината от боклука на града се рециклира.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com