Знаете ли коя е най-голямата риба в океана?

37662
Знаете ли коя е най-голямата риба в океана?
Снимка: Pixabay

Ако попитаме коя е най-голямата риба, повечето хора бързо ще решат, че става дума за кит. Но ще сгрешат просто защото китовете не са риби – а бозайници. Що се отнася до най-голямата риба, тя има нещо общо с китовете, но само в названието. Това е китовата акула.

Теглото на китовата акула достига величини от 12 тона, но някои учени са на мнение, че отделни индивиди могат да тежат и над 20 тона. Дължината й съответства на тежината – между 11 и 12 метра.

Най-голямото животно в природата

Външен вид

За пръв път зоолозите успели да разгледат подробно тази риба в 1828 г. недалеч от бреговете на Южна Африка. По принцип китовата акула обитава в горните пластове на океанските води (подобни риби се наричат „пелагични“, тоест, живеещи в близост до повърхността). Тялото й е мощно и тежко, има относително малка глава и големи хрилни процепи, по пет от всяка страна. Оцветяването й обикновено е тъмносиво или кафяво. По него се виждат много бели или жълтеникави петна, които на места се подреждат в правилни ивици.

Размножаване

Няма подробни сведения как точно става размножаването на китовата акула. Известно е, че снася яйца - но едва неотдавна се разбра, че акулчетата се излюпват още докато са в утробата и след това продължават развитието си в своеобразна „капсула“. Подобни капсули са много редки, като единствената открита досега представлява яйце, намерено в Мексиканския залив. Размерите му са сравнително големи – дълго почти 70 см, и 40 см в диаметър.

Огромен крокодил погълна цяла акула пред очите на рибари

Кротък нрав

Един незапознат човек може лесно да сметне, че китовата акула е много опасна. Но въпреки страховития си външен вид, тази риба не е изобщо опасна нито за хората, нито за други създания. Е, изключение са дребни океански същества, нали и тя трябва все пак да яде нещо - планктон, малки рибки и ракообразни. Прецежда храната от водата чрез специален филтърен апарат, образуващ се от хрилните дъги. Плува доста бавно, обикновено не по-бързо от 5 км/ч и е твърде ленива: често дори не реагира на водолази, които докосват тялото й и даже я яздят.

Начин на живот

Китовите акули имат навика да се събират на малки разпръснати групи в топлите морета. Те извършват много дълги миграции, следвайки струпванията на планктон. Самият начин на живот на тази риба, както и особеностите на нейното размножаване и поведение, все още са слабо изследвани. Тя е толкова странна, че е класифицирана в едно-единствено семейство с единствен род, който включва единствен вид: самата нея. Тоест, зоологическата й класификация изглежда така: семейство – Китова акула, род Китова акула, вид – Китова акула.

Най-опасната акула

Заплахи за вида

Основната заплаха за вида й дълго време били рибарите в страните на Южна и Югоизточна Азия – там нейното месо е известен деликатес. Днес въпреки пълната забрана за нейния риболов, възстановяването на популацията върви твърде бавно и поради бавното естествено възпроизвеждане, и заради продължаващия й улов, включително бракониерски. Броят на китовите акули във водите на моретата и океаните си остава неизвестен.

Най-голямото море

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com