Дигиталният скок на образованието

3163
Дигиталният скок на образованието
Снимка: iStock

През последната година технологиите в образованието (т.нар. edtech или edutech) преживяха преломен момент, който ще предопредели развитието им в близкото бъдеще. Масовият принудителен преход към нови форми на обучение бе огромно предизвикателство за образователните системи в цял свят. Въпреки проблемите натрупаният опит донесе безценни уроци за това какво работи и какво – не. Бяха изпробвани много нови технологии и подходи, някои от които ще се превърнат в норма. Нека разгледаме някои от водещите тенденции в образователните технологии.

Електронно обучение

През последните 12 месеца електронното обучение се изстреля с години напред. Популярността на платформи като Coursera, Udemy и edX нараства непрекъснато. Дистанционното обучение не е панацея и има своите проблеми. Сред неговите предимства обаче е, че един учител може да преподава едновременно на много ученици/студенти от цял свят и това става независимо от метеорологичните условия, епидемиологичната обстановка и т.н. Една от вероятните промени след пандемията е замяната на грипните ваканции с онлайн обучение. В същото време много образователни институции започнаха за първи път да предлагат онлайн курсове и не възнамеряват да се откажат от тях.

Дистанционното обучение позволява в образователния процес да бъдат включени ученици, които по различни причини не стигат до класните стаи. За това разбира се е необходима и помощ с устройства и интернет достъп. В същото време електронното обучение е идеално за работещи хора. То позволява достъпа до материали (например видео лекции) да се случва във време избрано от обучавания. Тези качества са полезни и за компании, които искат да обучат персонала си без прекъсване на работата. Не бива да забравяме и приложението на инструменти като Zoom и Microsoft Teams, които не са създадени за дистанционно обучение, но са масово използвани за това. В момента университетите рутинно използват Zoom за лекции на гост-лектори, като тази тенденция няма да приключи с пандемията.

В голямата схема на нещата, изглежда електронното обучение прави едва първите си стъпки. Според актуално изследване на Global Market Insights световният пазар на решения за електронно обучение ще достигне 1 трилион долара до 2027 г.

Виртуална (VR) и обогатена (AR) реалност

Възможностите за обучение с помощта на тези технологии са безкрайни. Според скорошно проучване на PricewaterhouseCoopers, при обучение с виртуална реалност обучаваните възприемат материала 4 пъти по-бързо, в сравнение с ученето в класна стая. В същото време обучените чрез VR са с 275% по-уверени в приложенията на наученото, в сравнение с тези, които са преминали електронно обучение. Тези технологии са идеално средство за визуално обучение, което се възприема много добре от учениците и е полезно за обясняване на сложни концепции. Чрез обогатена реалност учениците могат да разглеждат триизмерни изображения на животни, части от човешкото тяло, динозаври, химически елементи и т.н. Виртуалната и обогатената реалност имат потенциала напълно да променят медицинското образование. Бъдещите лекари могат да изучават анатомия и да тренират до съвършенство всякакви манипулации и ситуации в напълно контролирана среда.

Виртуалните технологии са полезни и при обучението на ученици със специални образователни потребности. С VR те например могат да разглеждат неща, които иначе не могат да достигнат физически. През миналата година в едно специализирано училище във Великобритания бе тествана VR система, с която децата от аутистичния спектър могат безопасно да тренират ситуации, които могат да срещнат в реалния свят.

Когато цените на оборудването паднат допълнително, нищо няма да спре "разширените реалности" да се превърнат в масова образователна технология. Според изследване на ABI Research към 2023 г. пазарната стойност на AR в образованието ще достигне 5,3 млрд. долара.

Домашно обучение

През последното десетилетие в цял свят се засилва интересът към домашното обучение. Събитията през последната година допълнително засилиха този процес. На сцената се появяват стартъпи, чиято цел е да подпомогнат домашното обучение, като улеснят децата и родителите. Сред успешните примери е онлайн платформата Outschool, която среща учители и ученици от цял свят. Обучението се провежда в малки групи за деца от 3 до 18 г., като Outschool предлага над 100 000 различни курса Без да са създадени изрично за домашно обучение, в България подобна функция изпълняват сайтове като Znam.be и Ucha.se. По неофициални данни през 2020 г. броят на семействата в България, които обучават децата си у дома, е нараснал двойно от 500 на над 1000 (източници: u4avplovdiv.com и bnr.bg).

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект в ежедневието

През последното десетилетие понятието "изкуствен интелект" (AI) се среща по-често, отколкото "дот ком" през 2000 г. При това все още ме...

Изкуственият интелект, както знаем е навсякъде, подобно на естествената глупост. Неговото най-перспективно приложение в образованието са т.нар. Intelligent Tutoring Systems (Интелигентни системи за обучение). Това са автоматизирани системи, които осигуряват персонализирано обучение – нещо, което е трудно за постигане в едно обикновено училище. Технологията се адаптира към особеностите, силните и слабите страни на всеки ученик, като се самообучава от комуникацията си с него. Роботът ROYBI на едноименната американска компания е успешен пример за такава система във формата на играчка. Предназначен е за деца на възраст от 2 до 8 години, като им позволява да учат забавно и без дидактична родителска намеса. Едно от предимствата му е, че намалява времето, което децата прекарват пред екрана.

Бъдещето изглежда бляскаво и за обучителни платформи като успешното AI-базирано приложение Duolingo, което използва чатбот интерфейс и адаптира всяко упражнение според напредъка на потребителя. Пандемията даде допълнителен мощен тласък на възходящия ръст на приложението, като само през месец март 2020 г. потребителите му в световен мащаб нараснаха със 101%. Трайният успех на Duolingo до голяма степен се дължи на ранните и постоянни инвестиции в AI технологии с приложение в образованието.

Показателно е, че интересът на инвеститорите в тази област нараства бързо. Според изследване на HolonIQ през пандемичната 2020 г. рисковите инвестиции в edtech компании са достигнали 16,1 млрд. долара. Това е 32 пъти повече в сравнение с 2010 г., както и двойно спрямо предишния рекорд от 2018 г.

Автор: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от DIGITALIZE THIS:

Таня Димитрова и център “Яника”: Мост между световете и светло бъдеще за всички деца (ВИДЕО)

Пощенска банка спечели престижно отличие "Топ работодател"

Талантливите деца от "Бон-Бон" стават посланици на младежката програма на Пощенска банка "Project YOUth"

Пощенска банка отчита 40% повече онлайн покупки с дебитни и кредитни карти през 2022 г.

Финансово решение за устойчиво бъдеще

Четири компании са отличени в програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale 2022

Пощенска банка придоби българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс

Юробанк се договори с БНП Париба Груп за придобиването на ритейл бизнеса ѝ в България

Петя Димитрова бе удостоена с наградата "Банкер на годината" 2022

Мобилният портфейл ONE wallet на Пощенска банка вече е достъпен за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Digitalize This