Бивш областен управител на Добрич получи условна присъда

6488
Бивш областен управител на Добрич получи условна присъда
Снимка: Pixabay

Върховният касационен съд потвърди присъдата на бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев от две години и половина със срок на изпитание от 5 години, наложена му от Апелативен съд – Варна.

При продажба на държавна собственост той е нарушил служебните си задължения с цел да набави облага за други лица и от това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 150 хил. лв.

В съучастие с директора на „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ Пламен Ганев, Хаджиев е превишил правата си и извършил действия от компетентността на специализираната болница „Тузлата“, която е на подчинение на министъра на здравеопазването, от което са настъпили вредни имуществени последици от 665 743 лв.

Същата вреда е нанесъл и Пламен Ганев, който е улеснил тогавашния областен управител Динчер Хаджиев да превиши властта и правата си. Наказанието на Ганев също е условна присъда от две години и 6 месеца с 5-годишен изпитателен срок. На двамата е наложена глоба от по 2500 лв.

Хаджиев и Ганев бяха изправени пред Темида за съставен акт за държавна собственост на атрактивни имоти край морето и по-малко след това собствеността е продадена без търг на избрани лица.

Първоначално Хаджиев е продал на Ганев заменен апартамент без търг, без Ганев да е бил негов наемател. След това, без да е налице законно построена сграда и чрез незаконно издадена скица и промяна в кадастралната карта, е присъединил сградата към държавния имот и я продал на местната фирма „Валентино“ ООД като на собственик на законно изградена постройка.

По аналогичен начин без документи за законно построена сграда и при липсата на строително разрешение или на разрешение за преместваем обект имотът е нанесен в кадастралната карта от тогавашния директор на служба „Кадастър“ Костадин Костадинов, която също беше привлечен като обвиняем, но частта в делото срещу него е отменена заради настъпила смърт.

Хаджиев е продал туристическата сграда на съпругата на Костадинов, изтъргувал на кума на Ганев и на зетя на нотариуса, който е съставил констативните нотариални актове, парцел от 1263 кв. м с лице на първа линия на морския бряг в Шабла, който е част от държавния горски фонд.

Подпомаган от Ганев, Хаджиев се е разпоредил неправомерно и с шест имота на болница „Тузлата“, които били повторно одържавени, за да могат да бъдат продадени. Впоследствие сключените договори са били обявени от съда за нищожни.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Динчер Хаджиев беше областен управител на област Добрич в периода от септември 2005 г. до май 2008 г., а сделките са от края на 2006 г. до началото на 2008 г. В момента той е директор на клона на D Bank в Добрич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com