Кметът на Каварна Нина Ставрева пред Actualno.com: Подкрепям протестиращите граждани

7774
Кметът на Каварна Нина Ставрева пред Actualno.com: Подкрепям протестиращите граждани

Община Каварна подкрепя протестиращите срещу забраната за обработката на земеделската земя в региона. Това заяви за Actualno.com кметът на община Каварна Нина Ставрева.

В момента пред сградата на общината граждани изразяват недоволството си от забраната на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за строеж и обработка на земеделска земя в региона.

В Каварна отчетоха увеличение на събираемостта на турстическия данък

Увеличена събираемостта на туристическия данък с 50%, изпълнението на местните данъци е в размер на 1 711 602 лв., а на неданъчните при...

"Този протест е във връзка с насроченото обществено обсъждане на Интегрирания план за управление на защитените зони днес от 10:00 ч. в сградата на общинска администрация. Има заповед, която е издадена на 21 юли, на 28 юли е публикувана в Държавен вестник от министъра на околната среда и водите Нено Димов, чрез която се забранява издаването на разрешения за строеж, което въщност слага край на строителството в региона, и разораване на ниви, обработването им, засаждането на зърнено-бобови, етерично-маслени, технически култури, зеленчуци, трайни насаждения", разясни още кметът Нина Ставрева. По думите й такива забрани със сигурност отнемат поминъка на хората и обричат региона в социално-икономически аспект.

"Според мен е недопустимо най-бедната държава в Европейския съюз и един от регионите в България, който се обезлюдява масово, именно поради липсата на поминък, да му бъде отнета възможността за физическо оцеляване на хората тук", категорична е Ставрева. "Това, което водихме като разговори с експерти, е, че ще настояваме за нова международна експертиза и разговори както с местната власт, така и със собствениците и ползвателите не само на земеделски земи и други имоти, но и с представители на РИОС​В - Варна", каза кметът Нина Ставрева.

Според нея изключително важно е да се отчете начинът на трайно ползване на тези земи, което всъщност не е направено при очертанията на границите на защитените зони към този момент.

Кметът посочи, че от забраната на Екоминистерството за обработка на земята са засегнати повече от 25 000 души. Ставрева допълни, че са засегнати основните сектори, осигуряващи поминъка на хората в региона. "В крайна сметка остава усещането у хората, че земите в златна Добруджа ще запустеят и тя вече няма да е ценна - такава, каквато трябва да е".

Жители на Каварна, Балчик и Шабла на протест срещу забраната да обработват земите си

Жители на Каварна, Балчик и Шабла излязоха на протест пред Община Каварна срещу забраните за земеделие в района върху имотите им, тъй к...

Кметът изрази надежда, че Европейската комисия ще съдейства за справяне с проблема. "Ние ще изпратим позиции на трите общини и до Европейската комисия с настояване да се стартира тази процедура отново с активно участие на международни експерти", заяви в заключение Нина Ставрева.

Actualno.com припомня, че по-рано тази сутрин (4 август) жители на Каварна, Балчик и Шабла излязоха на протест пред Община Каварна срещу забраните за земеделие в района върху имотите им, тъй като земите им попадат в защитената зона "Натура 2000". Забраната за обработка и строеж в този регион е въведена от Министерството на околната среда и водите.

Стана ясно, че протестиращите са готови да извадят земеделска техника пред общината заради тоталната забрана за обработка на земя.

Повече от 25 000 души са засегнати от забраната, а от ведомството на Нено Димов отказват коментар към момента по темата.

България на две морета

България има уникалния шанс да стане първата страна в света, в която ще бъде забранено земеделието, за да се запази биоразнообразието. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com